Με «παραλυτικές» κυρώσεις και ενίσχυση δυνάμεων του ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία

 
Με «παραλυτικές» κυρώσεις και ενίσχυση δυνάμεων του ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία

Ενημερώθηκε: 13/02/22 - 12:36

Για «παραλυτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία προειδοποίησε εκ νέου η Ουάσιγκτον, μετά το ανάλογο μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή τους επικοινωνία.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο BBC, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξειδίκευσε τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι η απάντηση σε πιθανή εισβολή θα κινηθεί σε δύο άξονες.

Πρώτον, όπως είπε, θα επιβληθούν σημαντικές, «παραλυτικές» οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα

Δεύτερον, προανήγγειλε ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Μόσχας, αλλά και, σε στρατιωτικό επίπεδο, ένα στρατηγικό πισωγύρισμα για τη Ρωσία, όπως σημείωσε.

Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος, ερωτηθείς για τη μορφή που αναμένει να έχει μια πιθανή ρωσική εισβολή εκτίμησε ότι «με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνει (χερσαία, εναέρια κλπ.), αν είναι όσο μεγάλη φοβόμαστε, οι συνέπειες θα είναι βαθιές και ιδιαίτερα επικίνδυνες για την Ουκρανία».

Προειδοποιήσεις για εισβολή

Χώρες της Δύσης εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απομακρύνοντας τους πολίτες τους από τη χώρα ενώ η Μόσχα αρνείται σταθερά ότι έχει πρόθεση για στρατιωτική κίνηση και κάνει λόγω για υστερία.

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής». Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ρωσία υπογράμμισε υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).

 Μπλίνκεν: Υψηλός ο κίνδυνος μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Πολύ πιθανή» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμά ο βρετανός υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας, παραπέμποντας στη συμφωνία του 1938 που απέτυχε να αποτρέψει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Αμυνας

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Απόσυρση πολιτών

Πάνω από 10 κράτη της Δύσης έχουν δώσει ήδη εντολή στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα και συνεχώς προστίθενται και άλλες.

Η Αυστραλία ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της στο Κίεβο και απομάκρυνε το προσωπικό της, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα μεταφέρουμε τις δραστηριότητές μας σε ένα προσωρινό γραφείο στο Λβιβ» αναφέρει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση προς τους Αυστραλούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία: «Εξακολουθούμε να συμβουλεύουμε τους Αυστραλούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία με εμπορικά μέσα».

Το Λβιβ είναι μία πόλη στη δυτική Ουκρανία, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, με δήλωσή του, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της ρώσο-ουκρανικής κρίσης. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας τόνισε: «Αποφασίσαμε να ζητήσουμε, για προληπτικούς λόγους, από όλους τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην χώρα μας με εμπορικά μέσα και να αναβάλουν όλα τα ταξίδια προς την Ουκρανία. Μια άλλη απόφαση που λάβαμε, είναι ο επαναπατρισμός του μέρους εκείνου του προσωπικού της πρεσβείας μας στο Κίεβο, που δεν είναι απόλυτα αναγκαίο. Η πρεσβεία μας, όμως, παραμένει απόλυτα λειτουργική. Τις ημέρες αυτές είχα συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εργαζόμαστε όλοι για να αποφύγουμε την κλιμάκωση της έντασης στην ουκρανική κρίση».

Η Γερμανία δεν σκοπεύει για την ώρα να κλείσει την πρεσβεία της στο Κίεβο, αλλά θα μειώσει σημαντικά το προσωπικό της, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Το ίδιο ισχύει και για αντιπροσωπείες του γερμανικού δημόσιου τομέα, όπως η κρατική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, η Εταιρία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) και για Γερμανούς δασκάλους που εργάζονται στη χώρα.

«Θα κρατήσουμε την πρεσβεία μας ανοιχτή», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ από την Αίγυπτο και επισήμανε ότι οι οικογένειες των εργαζομένων στην πρεσβεία θα πρέπει ωστόσο να αποχωρήσουν το συντομότερο από τη χώρα.

Ανάλογες οδηγίες στο προσωπικό των πρεσβειών τους και στους πολίτες τους έδωσαν σήμερα η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ και η Ρωσία περιορίζει τον αριθμό των μελών της διπλωματικής αποστολής της στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αιτιολόγησε την απόφαση σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποτραπούν προσπάθειες προβοκάτσιας από το Κίεβο ή τρίτες χώρες».

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις 

Κατα τις χθεσινές επαφές κορυφής, τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, καθιστώντας σαφή την ετοιμότητα των δυτικών συμμάχων να αντιδράσουν.

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι ο Πούτιν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογο του την άποψη ότι οι Αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα ασφαλείας που αφορούν στη Ρωσία δεν έχουν λάβει υπόψη βασικές ανησυχίες και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα.

Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι το τηλεφώνημα έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο «υστερίας» στη Δύση σχετικά με μια επικείμενη ρωσική εισβολή, που -όπως είπε- «είναι παράλογη». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για σημαντικές πιθανές κυρώσεις, «αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό». Αναλυτικά η αντίδραση του Κρεμλίνου