Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο απαντά: «Αβάσιμοι οι σχυρισμοί για κίνδυνο» από τη Βροχή στο άγαλμα του Ραμσή Β’

 
Αίγυπτος νερο

Ενημερώθηκε: 14/12/25 - 20:31

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου απάντησε κατηγορηματικά στους ισχυρισμούς που προκάλεσε ένα βίντεο στο διαδίκτυο, το οποίο έδειχνε νερό της βροχής να πέφτει κοντά στο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β’ στη Μεγάλη Αίθουσα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM).

Ο επιβλέπων του έργου του μουσείου, Ατέφ Μοφτά, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι ανησυχίες περί κινδύνου για το άγαλμα και τα εκθέματα είναι παντελώς αβάσιμες. Τόνισε ότι τόσο το μουσείο όσο και όλοι οι χώροι του βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και όχι Ελάττωμα

Ο κ. Μοφτά εξήγησε ότι η βροχόπτωση στην περιοχή της Μεγάλης Αίθουσας είναι φυσική, αναμενόμενη και έχει ληφθεί πλήρως υπόψη στον αρχιτεκτονικό και μηχανικό σχεδιασμό του κτιρίου.

Βασικά σημεία της απάντησης:

  • Δεν υπάρχει ελάττωμα: «Η βροχή που πέφτει στην περιοχή της Μεγάλης Αίθουσας οφείλεται στον αρχιτεκτονικό και μηχανικό σχεδιασμό της υπαίθριας αίθουσας και δεν υπάρχει κανένα ελάττωμα στο σχεδιασμό ή στην κατασκευή του μουσείου».
  • Στρατηγική Θέση του Αγάλματος: Η τοποθέτηση του αγάλματος του Ραμσή Β’ καθορίζεται στο αρχικό σχέδιο. Είναι τοποθετημένο σαν να βρίσκεται κάτω από ένα στέγαστρο στο αίθριο (Μεγάλη Αίθουσα), το οποίο βρίσκεται μεταξύ του κεντρικού εκθεσιακού κτιρίου και του εμπορικού κτιρίου.
  • Φυσικός Αερισμός: Η στέγη του αίθριου καλύπτεται από διάτρητα πάνελ αλουμινίου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διαθλούν απαλά το ηλιακό φως και να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα. Αυτός ο σχεδιασμός εξασφαλίζει φυσικό αερισμό και φωτισμό, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας τη θερμότητα το καλοκαίρι.

Ανθεκτικότητα και σύστημα αποστράγγισης

Ο επιβλέπων διαβεβαίωσε ότι το άγαλμα του Ραμσή Β’, όπως και άλλα τεράστια γρανιτένια αγάλματα που προορίζονται για εξωτερική έκθεση, είναι άθικτο και ανεπηρέαστο από το νερό της βροχής.

Επιπλέον, ο κ. Μοφτά τόνισε ότι ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει πρόβλεψη για το νερό της βροχής: «Ελήφθη υπόψη η συλλογή του βρόχινου νερού, με κανάλια σχεδιασμένα για τη συλλογή του σε μια δεξαμενή νερού για επαναχρησιμοποίηση στην άρδευση».

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι το κτίριο του μουσείου, το οποίο στεγάζει τις κυρίως αίθουσες εκθέσεων, είναι πλήρως καλυμμένο, αποτρέποντας οποιαδήποτε διαρροή βρόχινου νερού στους εσωτερικούς χώρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ