Μπλίνκεν σε Ρωσία: Απογοητευτική και ανεύθυνη η απόσυρση από τη «New Start»(ΒΙΝΤΕΟ)

 
μπλινκεν

Πηγή Φωτογραφίας: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 21/02/23 - 19:01

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New START είναι ανεύθυνη και οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για να δουν τι κάνει στην πραγματικότητα η Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών, απειλώντας με την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών, αν τις ξεκινήσουν οι ΗΠΑ.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της είναι πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη», τόνισε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. «Θα παρακολουθούμε προσεκτικά [την κατάσταση] για να δούμε τι κάνει στην πραγματικότητα η Ρωσία. Φυσικά θα βεβαιωθούμε ότι σε κάθε περίπτωση, έχουν την κατάλληλη στάση για την ασφάλεια της χώρας μας και των συμμάχων μας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφησε ανοιχτή την πόρτα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή.

«Παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε για περιορισμούς στρατηγικών όπλων ανά πάσα στιγμή με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, στον κόσμο ή στις σχέσεις μας», ανέφερε.

Ο κόσμος αναμένει από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να ενεργήσουν υπεύθυνα, συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Τι είναι η συνθήκη New START

 Η συνθήκη υπογράφηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.

Ετέθη σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.

Ωστόσο, οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από την συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας της Covid.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει νέα ημερομηνία.

Η Μόσχα είχε δηλώσει αυτόν τον μήνα ότι προτίθεται να διαφυλάξει την συνθήκη, παρά την «καταστροφική προσέγγιση των ΗΠΑ» στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν από κοινού περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης προσάπτοντας στην Μόσχα ότι δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της δραστηριοτήτων στο έδαφός της.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι διακόπτει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την συνθήκη, ισχυριζόμενη ότι απαντά με τον τρόπο αυτόν στα εμπόδια που έθεσε η Ουάσινγκτον στις ρωσικές επιθεωρήσεις στις ΗΠΑ.

Αντιδυτικό κρεσέντο

Στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο, όπου δι’ αυτού η Δύση επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε την πολυαναμενόμενη, καθυστερημένη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας, ξετυλίγοντας τις απόψεις του για την εισβολή στη γειτονική χώρα και το όραμά του για το αύριο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με σχόλιο των New York Times, ο Πούτιν φάνηκε εξαρχής πως δεν περιμένει ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα, καθώς υποσχέθηκε σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους «τακτική άδεια τουλάχιστον 14 ημερών και όχι λιγότερο συχνά από μία φορά το εξάμηνο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να βρούμε ειρηνευτική λύση στο Ντονμπάς, αλλά η Δύση είχε άλλα σχέδια πίσω από την πλάτη μας, ενώ το Κίεβο, το οποίο η Δύση είχε ωθήσει στον αντιρωσισμό καιρό πριν, είχε ζητήσει δυτικά όπλα ακόμα και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αυτή η αντιρωσική επιχείρηση, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημαίνει ότι διοχετεύεται η επιθετικότητα στην Ανατολή για να πυροδοτήσει τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, επισήμανε, η δυτική βοήθεια διοχετεύεται ακατάπαυστα στον πόλεμο, ενώ «ρισκάρονται τρισεκατομμύρια δολάρια, με τη Δύση να αποσπά την προσοχή των πολιτών από τα σκάνδαλα διαφθοράς», στρέφοντάς τη στην κατάσταση στην Ουκρανία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ