NBC NEWS: «Ο Μπάιντεν δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ερντογάν να συμπεριφέρεται έτσι σε Αμερικανούς πολίτες»

 
NBC NEWS: «Ο Μπάιντεν δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ερντογάν να συμπεριφέρεται έτσι σε Αμερικανούς πολίτες»

Ενημερώθηκε: 05/02/21 - 19:13

Η δέσμευση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να θέσει την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα δοκιμαστεί την Παρασκευή στην Τουρκία, μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ που γίνεται όλο και πιο αυταρχική την τελευταία δεκαετία.

Η επιτυχία αυτής της δοκιμασίας είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι οι κατασταλτικές μέθοδοι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και για τους Αμερικανούς πολίτες.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «αγκάλιασε» ανοιχτά τον αυταρχισμό του Ερντογάν, ενώ ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον αγνόησε ως επί το πλείστον. Δυστυχώς, και οι δύο προσεγγίσεις άφησαν το περιθώριο στον Ερντογάν να διαλύσει την τουρκική δημοκρατία και να μετατρέψει την Τουρκία σε μια πιο καταπιεστική, επιθετική και αντιδυτική χώρα.

Ο Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να αλλάξει αυτή την πορεία και να δείξει ότι υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες στην Τουρκία. Την Παρασκευή, ξεκινά εκ νέου σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η πολύ σημαντική δίκη του Τουρκο-Αμερικανού ακαδημαϊκού, Χένρι Μπάρκι, και του σπουδαίου τούρκου φιλάνθρωπου και υπερασπιστή των κοινωνικών δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα.

Οι δύο άνδρες δικάζονται με την κατηγορία της διάπραξης κατασκοπείας και βοήθειας στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Άγκυρα. Εάν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.

Η σοβαρότητα των κατηγοριών έρχεται σε αντίθεση με την πλήρη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Το αβάσιμο κατηγορητήριο καθώς και η άρνηση μιας δίκαιης δίκης, καταστούν ολόκληρη την διαδικασία μια παρωδία, που διεξάγεται από δικαστικούς που είναι υπό τον έλεγχο του Ερντογάν.

Είναι επίσης το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά ποινικών διώξεων, πίσω από τις οποίες κρύβονται πολιτικά κίνητρα, εναντίων αμερικανών πολιτών που μένουν στην Τουρκία . Ο Μπάιντεν πρέπει συζητήσει την υπόθεση απευθείας με τον Ερντογάν και να του ξεκαθαρίσει ότι η συνέχιση αυτής της άδικης δίωξης που στοχεύει έναν Αμερικανό πολίτη θα βλάψει τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να αποφεύγουν να θέσουν ψηλά την συγκεκριμένη υπόθεση στην ατζέντα των θεμάτων με την Άγκυρα. Μπορεί να ανησυχούν ότι η ανάδειξη αυτού του ζητήματος στα υψηλότερα επίπεδα θα δημιουργήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία, και θα εξασθενίσει την επιρροή των ΗΠΑ πάνω σε έναν μακροχρόνιο στρατηγικό εταίρο που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ΝΑΤΟ και πηγαίνει προς την μεριά των αντιπάλων όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Άλλοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή την Ανατολική Μεσογείου, όπως οι απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των Αμερικανών πολιτών θα υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ ή ότι η εγχώρια καταστολή του Ερντογάν δεν σχετίζεται με την επιθετικότητα που δείχνει στο εξωτερικό. Η Τουρκία θα ενεργήσει ως αποτελεσματικό μέλος του ΝΑΤΟ μόνο όταν σέβεται τις αξίες που πρεσβεύει η συμμαχία. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν ότι ο σεβασμός του κράτους-δικαίου και ο τερματισμός του μίσους κατά τις ΗΠΑ, που ενισχύεται από την τουρκική κυβέρνηση, αποτελούν αναπόσπαστες προϋποθέσεις για μια καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κατάλογος των αδικιών στη σημερινή Τουρκία είναι μακρύς και η διοίκηση του Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό στρατηγικά θέματα και διαφορές, αλλά η υπόθεση Καβάλα-Μπάρκι αξίζει την εμπλοκή του Μπάιντεν για διάφορους λόγους.

Καταρχάς, στοχεύει έναν πολίτη των ΗΠΑ με το κατηγορητήριο να είναι διανθισμένο με αντι-αμερικανικές θεωρίες συνωμοσίας. Ο Μπάρκι, που είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Lehigh, κατηγορείται για συνεργασία με πραξικοπηματίες και για διάπραξη κατασκοπείας. Το κατηγορητήριο αντί για αποδεικτικά στοιχεία, περιέχει πολλαπλές αναφορές στους δεσμούς που είχε ο Μπάρκι λόγω των ιδιοτήτων του (ακαδημαϊκός, μέλος σε δεξαμενή σκέψης, και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος), με μέλη της εξωτερικής πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, έτσι ώστε να αποδειχθεί η σύνδεση του με την θεωρία συνωμοσίας, που διαδίδεται συστηματικά από κύκλους προσκείμενους στον Ερντογάν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016.

Σε αντίθεση με τον συγκατηγορούμενο τον Καβάλα, ο Μπάρκι δεν βρίσκεται σε τουρκική φυλακή και δικάζεται ερήμην. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχει κίνδυνο. Η Τουρκία έχει πολλές φορές στο παρελθόν «καταχραστεί» το σύστημα ειδοποιήσεων της Ιντερπόλ και δεδομένης της σοβαρότητας των κατηγοριών, ο Μπάρκι μπορεί να συλληφθεί εάν ταξιδεύει σε ορισμένες χώρες. Πέρα από αυτό, η καταδίκη του θα έδινε στην Τουρκία νομικό υπόσταση στο ψευδό αφήγημα σχετικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος και θα έκανε άλλους Αμερικανούς ευάλωτους σε μια τέτοια πολιτικοποιημένη στόχευση.

Η Ουάσιγκτον πολύ συχνά κάνει τα στραβά μάτια όταν ο Ερντογάν την χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο για να διώξει από πάνω του την ευθύνη για τις πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές κρίσεις της Τουρκίας. Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ένα σημαντικό βήμα για να αντιμετωπίσει τέτοιες είδους πρακτικές και καταδίκασε δημοσίως τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σχετικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να μιλήσουν ξεκάθαρα για υποθέσεις όπως αυτές του Μπάρκι και του Καβάλα, οι οποίες χρησιμοποιούν τέτοιες θεωρίες ως την βάση για τη δίωξη Τούρκων και Αμερικανών πολιτών.

Γενικότερα, η υπόθεση είναι μια άμεση επίθεση εναντίον των φιλελεύθερων πολιτών της Τουρκίας, που είναι μεταξύ των λίγων προμαχώνων που έχουν απομείνει υπέρ του δημοκρατικού ακτιβισμού υπό την προεδρία του Ερντογάν. Ο Καβάλα είναι ένας από τους πιο σεβαστούς υπέρμαχους του πλουραλισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης - αξίες που αντισταθμίζουν άμεσα τις μισαλλόδοξες, καταπιεστικές και επιθετικές πρακτικές του Ερντογάν. Μάλιστα, οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν στοχεύει τον Καβάλα ακριβώς για να εκφοβίσει άλλους ακτιβιστές που μοιράζονται τις αξίες του. Μια ελεύθερη κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η Τουρκία σε μια πορεία εκδημοκρατισμού.

Τα όσα υπομένει ο Καβάλα αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ολοένα και πιο άγριας τουρκικής παραβίασης της εσωτερικής και διεθνούς νομοθεσίας- μια τάση που πρέπει να ανησυχεί τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Παρόλο που δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι, ο Καβάλα παρέμεινε σε απομόνωση σε φυλακή μέγιστης ασφάλειας που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί τους πιο σκληρούς εγκληματίες της Τουρκίας.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Καβάλα δεν περιείχαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο και διέταξαν την άμεση απελευθέρωσή του. Ωστόσο, η Τουρκία, η οποία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, εξακολουθεί να αψηφά την απόφαση, συνεχίζοντας την τακτική της ανοιχτής αμφισβήτησης ή αγνόησης των διεθνών δεσμεύσεών της.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να προωθήσει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τις καθολικές αξίες, αλλά και να προστατεύσει τους πολίτες των ΗΠΑ από την άδικη μεταχείριση στα χέρια αυταρχικών καθεστώτων. Η προσοχή σε αυτά τα θέματα στην Τουρκία έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά ο Μπάιντεν έχει την ευκαιρία να το αλλάξει. Η υπόθεση Καβάλα-Μπάρκι είναι ένα καλό σημείο αφετηρίας.