Εκτεθειμένη φαίνεται να βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση στην υπόθεση «Signalgate» και τη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών από τον ίδιο τον λογαριασμό Signal του υπουργού Άμυνας Πητ Χέγκσεθ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε προκαλέσει μεγάλες ανιδράσεις η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, σχετικά με τον επικείμενο αμερικανικό βομβαρδισμό της Υεμένης, όπως ο χρόνος έναρξης των βομβαρδισμών, καθώς θεωρήθηκε ότι έθετε κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει πολλούς Δημοκρατικούς και τουλάχιστον έναν Ρεπουμπλικάνο να ζητήσουν την απόλυση του Χέγκσεθ, ενώ στοίχειωσε τον υπουργό Άμυνας μέσα από μια σειρά συνεδριάσεων στο Κογκρέσο τον Ιούνιο, αρνούμενος ότι απάλυψε απόρρητες πληροφορίες.
Ωστόσο, με την νέα αποκάλυψη της Washington Post -επικαλούμενη και τέσσερις αξιωματούχους- διαψεύδονται αυτοί κυβερνητικοί ισχυρισμοί.
Ειδικότερα, ο Επιθεωρητής του Υπουργείου Άμυνας, ένα ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο του Πενταγώνου έλαβε αποδείξεις ότι μηνύματα από τον λογαριασμό Signal του Χέγκσεθ που προανήγγελλαν τον βομβαρδισμό στην Υεμένη προέρχονταν από ένα απόρρητο email με την επισήμανση “SECRET/NOFORN”.
Η έρευνα του Επιθεωρητή ξεκίνησε μετά από αίτημα που υποβλήθηκε τον Απρίλιο από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς μέλη της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
Το email του Κουρίλα τους «καίει»
Τα σχέδια των επιθέσεων είχαν κοινοποιηθεί μέσω απόρρητου email σε πάνω από δώδεκα αξιωματούχους άμυνας από τον στρατηγό Μίχαελ Κουρίλα, τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης και στη συνέχεια αναρτήθηκαν στις μη απόρρητες ομαδικές συνομιλίες από έναν λογαριασμό συνδεδεμένο με τον Χέγκσεθ στις 15 Μαρτίου, λίγο πριν οι ΗΠΑ αρχίσουν τις επιθέσεις κατά των μαχητών Χούθι, σύμφωνα με τα πρόσωπα που επικαλείται η εφημερίδα.
Η ταξινόμηση “SECRET” του email του Κουρίλα, που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, σήμαινε ότι οι πληροφορίες ήταν απόρρητες σε βαθμό που μια μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια.
Η ετικέτα “NOFORN” σήμαινε επίσης ότι οι πληροφορίες δεν προορίζονταν να κοινοποιηθούν σε κανέναν αλλοδαπό, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων στενών συμμάχων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανονισμούς, ο Κουρίλα έστειλε το ευαίσθητο μήνυμά του μέσω ενός απόρρητου συστήματος, του Secret Internet Protocol Router Network, ή SIPRNet.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης επέμεναν επανειλημμένα ότι δεν μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες μέσω του Signal, αν και ειδικοί εθνικής ασφάλειας και πρώην ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο.
Οι αξιωματούχοι της διοίκησης επανέλαβαν αυτές τις δηλώσεις σε νέες ανακοινώσεις προς την Washington Post, προβάλλοντας τις ενέργειες στην στρατιωτική εκστρατεία κατά των Χούθι στην Υεμένη νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς και τις πρόσφατες επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η κυβερνητική απάντηση: Ντροπή σας
Η αντίδραση της κυβέρνησης στην αποκάλυψη της Washington Post ήταν άμεση και έντονη, καθώς κατά την αναζήτηση σχολίων από τον Λευκό Οίκο, η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι τέσσερα άτομα που γνώριζαν το email του Κουρίλλα επιβεβαίωσαν την ταξινόμησή του ως SECRET/NOFORN.
«Το Υπουργείο στηρίζει τις προηγούμενες δηλώσεις του: δεν μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες μέσω του Signal», δήλωσε ο Sean Parnell, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε μια ανακοίνωση μέσω email. «Όπως έχουμε επανειλημμένα πει, κανείς δεν έστελνε μηνύματα με σχέδια πολέμου, και η επιτυχία των πρόσφατων επιχειρήσεων του Υπουργείου -από την Επιχείρηση Rough Rider μέχρι την Επιχείρηση Midnight Hammer- αποδεικνύει ότι η επιχειρησιακή μας ασφάλεια και πειθαρχία είναι κορυφαία.»
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλλυ, σημείωσε ότι οι Χούθι, μια μαχητική ομάδα που έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με το Ιράν, έχουν συμφωνήσει σε εκεχειρία και επέκρινε την Post για το ότι συνεχίζει να εξετάζει το τι συνέβη στην υπόθεση Signal, ενώ ο επιθεωρητής του Υπουργείου Άμυνας συνεχίζει την ίδια έρευνα κατόπιν αιτήματος των νομοθετών.
«Αυτή η διοίκηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να εκτελεί αποστολές με ακρίβεια και βεβαιότητα, όπως αποδεικνύεται από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις που εξάλειψαν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και σκότωσαν τρομοκράτες», είπε η Κέλλυ σε δήλωσή της.
Η Κέλλυ πρόσθεσε: «Είναι ντροπή που η Washington Post συνεχίζει να δημοσιεύει μη επαληθευμένα άρθρα βασισμένα σε υποτιθέμενα email που δεν έχουν ελέγξει προσωπικά, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση και να επαναφέρει ένα μη θέμα που κανείς δεν ασχολείται εδώ και μήνες».