Νταράγια: "Οχι τροφή, όχι παιδιά", γράφουν τα πανό στην κατεστραμμένη πόλη

 
Νταράγια: 'Οχι τροφή, όχι παιδιά

Ενημερώθηκε: 26/08/16 - 18:14

Χιλιάδες πολίτες και αντάρτες άρχισαν να αποχωρούν από την συριακή πόλη Νταράγια μετά τέσσερα χρόνια βομβαρδισμών, μαχών και πολιορκίας που μετέτρεψαν κτίρια σε ερείπια και άφησαν τους κατοίκους να λιμοκτονούν.

Ασθενοφόρα, λεωφορεία και φορτηγά είχαν σταθμεύσει στην είσοδο της πόλης, που στην πραγματικότητα είναι προάστιο της Δαμασκού, για να μεταφέρουν τους ανθρώπους, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και των οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Τα Ηνωμένα Εθνη είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές για την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση μέσα στην πολιιορκημένη πόλη.

Γονείς και παιδιά σέρνοντας τα λίγα υπάρχοντά τους πέρασαν μέσα από τα ερείπια με προορισμό τα λεωφορεία που τους περίμεναν.

Οι κάτοικοι έλεγαν πως δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τις αφόρητες συνθήκες μετά τον βομβαρδισμό του μοναδικού νοσοκομείου της πόλης και την κατάληψη από τους καθεστωτικούς στρατιώτες όλα τα αγροκτήματα, στα οποία βασίζονταν για την τροφή τους 8.000 άνθρωποι.

Απελπισμένοι κάτοικοι κατέληξαν να τρώνε γρασίδι, καθώς η κυβέρνηση συνέχιζε να αρνείται στις αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ την πρόσβαση στην πόλη, καθώς και κάθε άλλη ανθρωπιστική βοήθεια.

"Ομάδες που έφτασαν στην Νταράγια τον Ιούνιο αποκάλυψαν πως πολλά παιδιά είχαν σταματήσει να μιλούν από το σοκ των εκρήξεων και άλλα είχαν προβλήματα όρασης και ακοής, αφού περνούσαν πολύ χρόνο κάτω από την επιφάνεια της γης εξαιτίας των συνεχών βομβαρδισμών", τόνισε ο Ντεϊνιους Πιούρας, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.

Αυτό που πραγματικά συγκλονίζει στην περίπτωση της Νταράγια, μια από τις πρώτες περιοχές που ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Ασαντ το 2011 στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, είναι η χρήση βομβών-βαρελιών που ουσιαστικά είναι "απλά ένα παλιό βαρέλι πετρελαίου γεμάτο με εκρηκτικά, πυρομαχικά, και ίσως κάποιο είδος εμπρηστικού μηχανισμό". Τις βόμβες αυτές τις σπρωχνουν, κυριολεκτικά, έξω από το ελικόπτερο και κατά την πρόσκρουση εκρύγνονται. Οι συνέπειες μιας τέτοιας έκρηξης ειναι ο θάνατος εκατοντάδων αμάχων.

Οι κάτοικοι που φεύγουν από την Νταράγια αφήνουν πίσω τους σκηνές αποκάλυψης, μια πόλη ισοπεδωμένη. Αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν, αλλά τέσσερα χρόνια είναι πολλά.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές της Συρίας στις οποίες η πρόσβαση είναι δύσκολη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και 600.00 ζουν σε 18 περιοχές υπό πολιορκία.

Το βίντεο για τις βόμβες-βαρέλια περιέχει εικόνες που μπορεί να σοκάρουν:

Τα παιδιά της Νταράγια κρατούν πανό που μπορούν να το δουν τα αεροπλάνα με την ανθρωπιστική βοήθεια