Ο Ερντογάν προκαλεί πάλι ανοιχτά το Ισραήλ: Το χαρακτηρίζει κράτος «στυγνής τρομοκρατίας»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ενημερώθηκε: 09/05/21 - 01:55

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε δείξει βούληση τον περασμένο Δεκέμβριο για επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, εκφράζοντας την επιθυμία του να "φέρει τις σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο" χθες το βράδυ προχώρησε σε νεα σκληρή επίθεση εναντίον του.

Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος "στυγνής τρομοκρατίας" κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην Άγκυρα, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώνονται στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

"Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια ως επίθεση εναντίον "όλων των μουσουλμάνων", ο Ερντογάν δηλώνει ότι "η προστασία της τιμής της Ιερουσαλήμ είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου".

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης "όλες τις χώρες, πρωτίστως τις μουσουλμανικές χώρες" να αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων".

Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "σταματήσει αυτή τη δίωξη".

Λίγο πριν από την ομιλία του, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter καταδικάζοντας τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, γραμμένο στα τουρκικά, τ΄αγγλικά, τα αραβικά και τα εβραϊκά.

Δριμείες επικρίσεις και ζωηρές ανταλλαγές απόψεων είχαν ήδη φέρει την Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ το 2018 όταν ο Ερντογάν χαρακτήρισε "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και "κρατική τρομοκρατία" τις ενέργειες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα της παλαιστινιακής υπόθεσης, επέκρινε επίσης έντονα το Ισραήλ την ίδια χρονιά, χαρακτηρίζοντάς το ως "το πιο σιωνιστικό, το πιο φασιστικό και το πιο ρατσιστικό κράτος στον κόσμο".

Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν τεταμένες σχέσεις μετά την αμοιβαία αποχώρηση των πρεσβευτών τους αντίστοιχα το 2018 μετά το θάνατο αρκετών διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας.