Ο Γιούνκερ πλησιάζει τον Όρμπαν και αυτός παίρνει θάρρος

 
Ο Γιούνκερ πλησιάζει τον Όρμπαν και αυτός παίρνει θάρρος

Ενημερώθηκε: 02/05/19 - 09:14

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μοιάζει να υιοθετεί πιο συμφιλιωτικό τόνο έναντι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του ουγγρικού εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού HVG που κυκλοφορεί σήμερα.

Το λαϊκιστικό κόμμα Φίντες του Όρμπαν προσωρινά τέθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της πολιτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ουγγρική κυβέρνηση είναι εξάλλου αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς της προσάπτεται υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Μολαταύτα ο Γιούνκερ εγκωμίασε τον Όρμπαν στη συνέντευξή του στο περιοδικό, επικαλούμενος τον ιστορικό του ρόλο.

«Τον θαύμαζα για το θάρρος του όταν απαιτούσε να αποσυρθούν τα σοβιετικά στρατεύματα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ήταν ήρωας για μένα, και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε στην επιτυχή μετάβαση στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Το 2015, ο Γιούνκερ είχε αποκαλέσει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τον Όρμπαν «δικτάτορα» μοιάζοντας να πιστεύει ότι το σχόλιο δεν καταγραφόταν. Η προσωπική σχέση του Γιούνκερ με τον Όρμπαν, όπως και αυτή μεταξύ των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης, έγινε τρικυμιώδης τα τελευταία χρόνια, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση έκανε στροφή σε ακροδεξιές θέσεις και υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε το HVG ότι δεν πιστεύει πράγματι πως ο Όρμπαν είναι δικτάτορας. Απέφυγε πάντως να απαντήσει ερωτηθείς εάν τον θεωρεί δημοκράτη.

Ευρύτερα, ο Γιούνκερ εξέφρασε αισιοδοξία πως η ΕΕ θα αντέξει την καταγραφόμενη άνοδο λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων.

Κάποιες φορές, «κυβερνήσεις παραβιάζουν κανόνες που άπτονται των κοινών μας αξιών σε συγκεκριμένα ζητήματα», όμως «είμαι σίγουρος ότι αυτό θα επιλυθεί» διότι ειδικά «το κράτος δικαίου αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε.

Εξάλλου, ο Γιούνκερ εξήρε τις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ -- Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία -- για την «αξιοσημείωτη ανάπτυξή τους» και τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που προώθησαν οι κυβερνήσεις τους μετά την ένταξη των τεσσάρων κρατών στην ΕΕ το 2004.

Ο Όρμπαν προτρέπει το ΕΛΚ να συνεργαστεί με τους εθνικιστές και λαϊκιστές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε ότι η πολιτική ομάδα της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρέπει να συμμαχήσει με λαϊκιστικές, εθνικιστικές παρατάξεις μετά τις ευρωεκλογές αυτού του μήνα, προκαλώντας την αντίδραση της επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ο Όρμπαν αρνείται ότι παραβιάζει θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και επιμένει πως θέλει το Φίντες, ή Κίνημα Νέων Δημοκρατών, να παραμείνει στο ΕΛΚ. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, εισηγήθηκε στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να ξεπεράσει την απέχθειά της έναντι της άκρας δεξιάς.

«Το ΕΛΚ ετοιμάζεται να διαπράξει πολιτική αυτοκτονία, σκοπεύει να συνδεθεί με την αριστερά», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας στην Ιταλία, σχηματίζει νέα ευρωπαϊκή συμμαχία εθνικιστικών, αντιμεταναστευτικών κομμάτων. Ο Όρμπαν έκανε νύξη γι' αυτό, δηλώνοντας στη Στάμπα «χρειάζεται να βρούμε άλλον δρόμο, μέσω της συνεργασίας με την άκρα δεξιά στην Ευρώπη».

Η επικεφαλής του CDU Κραμπ-Καρενμπάουερ, που προαλείφεται για να διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία, δεν υποδέχθηκε ακριβώς ευνοϊκά την ιδέα.

«Αν ο Όρμπαν επιλέγει να απομακρυνθεί κι άλλο από το ΕΛΚ, δεν θα υπάρξει κανένας δρόμος επιστροφής στο ΕΛΚ ούτε για τον ίδιο, ούτε για το Φίντες», έκρινε. Εξάλλου, αφότου το κόμμα του τέθηκε στο περιθώριο της πολιτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στο ΕΚ, «ο Όρμπαν και το Φίντες δεν έχουν πλέον καμία επιρροή στην πολιτική του ΕΛΚ», πρόσθεσε.

Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ θα κληθούν τον τρέχοντα μήνα να εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ΕΛΚ αναμένεται να καταλάβει τις περισσότερες έδρες, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλες παρατάξεις για να πάρει τον έλεγχο του σώματος και να συμβάλλει να χαραχθεί η πορεία της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε να συμμαχήσει με τους Σοσιαλιστές ή με τους Φιλελεύθερους παρά με τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές που προσελκύει το λάβαρο του Σαλβίνι.

«Οι εθνικιστές θα είναι οι εχθροί μας», είπε ο Βέμπερ αρχίζοντας την εκστρατεία του ενόψει ευρωεκλογών τον περασμένο μήνα.

Ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει συμμαχία με τον Όρμπαν. Συναντάται μαζί του στη Βουδαπέστη σήμερα.

Ο Όρμπαν όμως ως τώρα δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΛΚ, που προσδίδει στο Φίντες κύρος και επιρροή που οι υπόλοιποι ευρωπαίοι λαϊκιστές στερούνται.

Μολαταύτα, ο ούγγρος πρωθυπουργός δεν παύει να κολακεύει τον Ματέο Σαλβίνι, να τον εξυμνεί κυρίως διότι μείωσε δραστικά τις ροές μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν, μέσω Λιβύης, να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης, κατά τον τελευταίο χρόνο. Μόνο «γι' αυτό, ο Σαλβίνι είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στην Ευρώπη σήμερα», είπε.