Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί «πολύ στενά» τη συνάντηση Σι - Πούτιν

 
ΚΙΡΜΠΙ

Ενημερώθηκε: 20/03/23 - 18:10

Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την επίσκεψη καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ, πολύ στενά» το ταξίδι του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες.

«Μια κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να ληφθεί τώρα θα επικύρωνε βασικά την κατάκτηση της Ρωσίας και θα έδινε στον κ. Πούτιν περισσότερο χρόνο για να εξοπλιστεί, να επανεκπαιδεύσει και να επανεκκινήσει τις επιχειρήσεις τη στιγμή και τον τόπο της επιλογής του», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα ανέφερε ότι η σχέση Ρωσίας-Κίνας, είναι «ένας γάμος ευκολίας, όχι στοργής».

«Πρόκειται για δύο χώρες που δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη μεταξύ τους, αλλά βρίσκουν κοινά για να απωθήσουν τη Δύση και την αμερικανική ηγεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κίρμπι.

«Αν πρόκειται να πάτε στη Μόσχα, και πρόκειται να καθίσετε για τρεις ημέρες με τον Πρόεδρο Πούτιν, θα μάθετε την άποψή του για έναν πόλεμο που ξεκίνησε και που θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα. Πρέπει να σηκώσετε το τηλέφωνο τουλάχιστον και να μιλήσετε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να δείτε την ουκρανική προοπτική εδώ», είπε.

Ο Κίρμπι υποβάθμισε το ταξίδι του Πούτιν το Σαββατοκύριακο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, σχολιάζοντας ότι βρέθηκε «πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή των μαχών».

«Ήταν μια βολική δικαιολογία για να πάει πριν από την επίσκεψη του Σι για να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ο αρχιστράτηγος, ότι εξακολουθεί να είναι επικεφαλής και ότι ο στρατός του έχει ακόμα κατεχόμενα εδάφη εντός της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, ότι θα μπορούσε να το δει μόνος του - ή θα ελπίζαμε ότι θα έβλεπε μόνος του - πόσο άσχημα τα πάει ο στρατός του εκεί όπου στην πραγματικότητα διεξάγονται οι μάχες» υπογράμμισε ο Τζον Κίρμπι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ