Ο Στόλτενμπεργκ απευθύνει έκκληση στη Γαλλία να «κρατήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό» καθώς η ακροδεξιά εκτοξεύεται

 
ΓΕΝΣ

Ενημερώθηκε: 15/06/24 - 12:09

Δύο εβδομάδες πριν από τις γαλλικές εκλογές όπου η ακροδεξιά που σκεπτικίζει το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, ο επικεφαλής της συμμαχίας κάλεσε τη Γαλλία να παίξει τον ρόλο της και να «κρατήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό».

Μια νίκη της Λεπέν δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Δύσης. Η υποψήφια για την προεδρία του RN, Μαρίν Λεπέν, έχει δεσμευτεί να αποσύρει τη Γαλλία - μια από τις τρεις μόνο πυρηνικές δυνάμεις στη συμμαχία - από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Μια γαλλική κοινοβουλευτική έκθεση του 2023 κατηγόρησε επίσης το κόμμα της ότι χρησίμευε ως φερέφωνο του Κρεμλίνου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μίλησε στο POLITICO μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας την Παρασκευή, όπου ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρνου απουσίαζε, πιθανότατα απασχολημένος με προεκλογικές εκδηλώσεις.

Πάντα προσεκτικός για να μην παρασυρθεί σε εγχώριες πολιτικές συζητήσεις, ο πρώην κεντροαριστερός Νορβηγός πρωθυπουργός εξακολουθούσε να ανησυχεί για το μέλλον μιας συμμαχίας που διχάζεται ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει στην υποστήριξη της Ουκρανίας, κυρίως επειδή πολλοί ακροδεξιοί ηγέτες εξακολουθούν να συμπαθούν τη Ρωσία. .

«Υπάρχει μια προεκλογική εκστρατεία σε εξέλιξη στη Γαλλία τώρα και δεν θα είμαι μέρος αυτής της εσωτερικής συζήτησης», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και όλων των συμμάχων να διατηρήσουν το ΝΑΤΟ ισχυρό, γιατί ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο».

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός εάν το Εθνικό Συλλαλητήριο κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο POLITICO ότι το κόμμα του θα περίμενε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν αποσυρθεί από τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.

"Η πρόταση που πάντα υποστήριζαμε… δεν έπαιξε ρόλο στον πόλεμο", είπε ο Μπαρντέλα, ρωτώντας σχετικά με τη δέσμευση του κόμματος να εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ. "Δεν αλλάζετε τις συνθήκες σε καιρό πολέμου".

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να παραμείνει πρόεδρος ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στις 7 Ιουλίου, τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Αλλά τα αποτελέσματα θα έρθουν μόνο λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο Γάλλος πρόεδρος θα αποδυναμωθεί σοβαρά πολιτικά εάν φτάσει στις ΗΠΑ με την προοπτική να χρειαστεί να ονομάσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση.

Οι Γάλλοι πρόεδροι έχουν σημαντική επιρροή στις εξωτερικές υποθέσεις και την αμυντική πολιτική της χώρας. Ωστόσο, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς θα είχε τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Αυτό θα της επέτρεπε να εκτροχιάσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η συμφωνία για την ασφάλεια των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μακρόν με την Ουκρανία δεν έχει προϋπολογιστεί σωστά, γεγονός που καθιστά εύκολο για το ακροδεξιό κόμμα να αναλάβει τις δεσμεύσεις.

«Εάν θέλουμε πραγματικά μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να παράσχουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν μπορώ να σας πω ποια θα είναι η επόμενη κρίση ή ο επόμενος πόλεμος, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όσο είμαστε ενωμένοι — Βόρεια Αμερική και Ευρώπη — θα μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επόμενη κρίση θα είναι. " αυτός πρόσθεσε.

Υποβάθμισε επίσης την απόφαση της Ουγγαρίας να εξαιρεθεί από μια νέα αποστολή του ΝΑΤΟ για τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας και εκπαίδευσης για την Ουκρανία. «Υπήρξαν διαφορές μεταξύ συμμάχων σε διαφορετικά ζητήματα, αλλά πάντα ήμασταν σε θέση να βρούμε λύσεις και να προχωρήσουμε», είπε.

Σχετικά με την πρότασή του στο ΝΑΤΟ να δεσμευτεί 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να στερείται της πλήρους υποστήριξης των χωρών, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα ήταν απαραίτητο να διατηρηθεί η υποστήριξη στο ίδιο επίπεδο με τα δύο τελευταία χρόνια.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να αποτρέψουμε αυτό που είδαμε αυτόν τον χειμώνα, όπου υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις και κενά στην παροχή υποστήριξης και αυτό είχε πραγματικές συνέπειες στο πεδίο της μάχης», είπε. «Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρός για να εξαρτάται από ad hoc, βραχυπρόθεσμες, εθελοντικές συνεισφορές. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη δέσμευση για την Ουκρανία».

Πηγή: POLITICO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ