Ο Τραμπ αναδημοσίευσε συνέντευξη του Σταύρου Παπασταύρου με επίκεντρο την «ενεργειακή διπλωματία»

 
παπασταυρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 18/05/26 - 09:49

Τη συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου αναδημοσίευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πλατφόρμα Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας ιδιαίτερη προβολή στις τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού για τον ρόλο της ενέργειας στη διεθνή πολιτική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνόδευσε την ανάρτηση με τη λεζάντα: «Αποκλειστικό - Έλληνας Υπουργός Ενέργειας: Η “κίνηση-σήμα κατατεθέν” του Τραμπ με συμμάχους και αντιπάλους είναι η ενεργειακή διπλωματία».

Στη συνέντευξή του στο συντηρητικό δίκτυο Breitbart, ο Σταύρος Παπασταύρου υποστήριξε ότι η ενεργειακή πολιτική αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο απέναντι σε συμμάχους όσο και απέναντι σε γεωπολιτικούς αντιπάλους όπως η Ρωσία και το Ιράν.

«Η ενέργεια έχει πλέον γεωπολιτική διάσταση και συνδέεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Παπασταύρου περιέγραψε την Ελλάδα ως κομβικό παράγοντα στον νέο ενεργειακό σχεδιασμό ΗΠΑ και Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της χώρας ως πύλης εισόδου αμερικανικού LNG προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενεργειακές υποδομές και στον κάθετο διάδρομο μεταφοράς ενέργειας, μέσω του οποίου υγροποιημένο φυσικό αέριο που φτάνει στη Ρεβυθούσα διοχετεύεται προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτούργησε ως σημείο καμπής για την Ευρώπη, η οποία – όπως είπε – συνειδητοποίησε ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία δεν αποτελούσε βιώσιμη στρατηγική.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση των ελληνικών ερευνών υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά «με ταχύ ρυθμό» στην αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού δυναμικού.

Όπως δήλωσε, αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Chevron και η ExxonMobil συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες, ενώ η ExxonMobil προχωρά στις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στο Ιόνιο έπειτα από σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Ο κ. Παπασταύρου έκανε λόγο για πιθανές «μετασχηματιστικές» εξελίξεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Παράλληλα, υποστήριξε ένα μικτό ενεργειακό μοντέλο που θα συνδυάζει φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδροηλεκτρικά έργα και γεωθερμία.

«Δεν είναι ήλιος ή φυσικό αέριο. Είναι όλα μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ ως έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες των διμερών σχέσεων, μαζί με τη στρατιωτική συνεργασία, τονίζοντας τις στενές επαφές με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τέλος, εκτίμησε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να εξελιχθεί σε νέο διεθνές ενεργειακό κέντρο, με την ενέργεια να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και γεωπολιτικής σύγκλισης σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ