Οι απαιτήσεις της Μόσχας για να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

 
τραπεζα

Ενημερώθηκε: 04/11/22 - 20:33

Τη χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη ρωσική κρατική αγροτική τράπεζα Rosselkhozbank, ζητά μεταξύ άλλων η Ρωσία προκειμένου να παραμείνει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό αναφέρουν πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters και οι οποίες έχουν γνώση των συνομιλιών που διεξάγονται για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στον «ασφαλή διάδρομο» των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά επανεντάχθηκε μετά από τέσσερις ημέρες, αμβλύνοντας τους φόβους για περαιτέρω διακοπές στις εξαγωγές σιτηρών από τον βασικό προμηθευτή την Ουκρανία σε μια εποχή ανεξέλεγκτου παγκόσμιου πληθωρισμού τροφίμων.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιφυλάχθηκε για το δικαίωμα της Ρωσίας να αποχωρήσει εκ νέου από τη συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει τη Μόσχα να συμφωνήσει να παρατείνει το σύμφωνο πέρα ​​από την προγραμματισμένη λήξη της στις 19 Νοεμβρίου.

Τα ρωσικά αιτήματα

Η Ρωσία δεν έχει διευκρινίσει δημοσίως τις απαιτήσεις της πέρα ​​από τις εκκλήσεις να ξεμπλοκάρει το ρωσικό λίπασμα που έχει κολλήσει σε ευρωπαϊκά λιμάνια και αποθήκες και να συνεχίσει τις εξαγωγές αμμωνίας, ενός σημαντικού συστατικού λιπάσματος, μέσω ενός αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι τέσσερις πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ρωσία ζητούσε από τις δυτικές χώρες να επιτρέψουν στην κρατική δανείστρια Rosselkhozbank να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με ανταποκρίτριες τράπεζες παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτό θα επέτρεπε στην τράπεζα να διεκπεραιώσει πληρωμές για ρωσικά σιτηρά και άλλα τρόφιμα, πρόσθεσαν δύο από τις πηγές. Πριν από τις τελευταίες κυρώσεις, τέτοιες πληρωμές διαχειρίζονταν διεθνείς τράπεζες και θυγατρικές άλλων ρωσικών τραπεζών στην Ελβετία.

Η Ρωσία είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία δυσκολεύουν τους Ρώσους εμπόρους σιτηρών και λιπασμάτων να διεκπεραιώνουν πληρωμές και να έχουν πρόσβαση σε πλοία, ασφάλειες και λιμάνια, παρόλο που τα τρόφιμα εξαιρούνται.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και η Rosselkhozbank δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ