Οι Ελληνικές «τίγρεις» της 335 Μοίρας στο Ισραήλ για την άσκηση «Blue Flag» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Οι Ελληνικές «τίγρεις» της 335 Μοίρας στο Ισραήλ για την άσκηση «Blue Flag»
Ενημερώθηκε: 03/11/19 - 19:44

Οι «τίγρεις» της 335 Μοίρας από τον Άραξο, της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκονται στις ερήμους της Μέσης Ανατολής για να λάβουν μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ. «Blue Flag».

Οι πιλότοι μας, με τα τα καλύτερα μαχητικά που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα, τα F-16 Block 52 Advance και οι μηχανικοί που τα συνοδεύουν, θα έχουν την ευκαρία να εκπαιδευτούν μαζί με τα πιο επιχειρησιακά F-35, αυτά των Ισραηλινών οι οποίοι ήδη τα έχουν χρησιμοποιήσει σε πραγματικές επιχειρήσεις. 

Έκτος από τα Ισραηλινά F-35, στην άσκηση θα συμμετάσχουν οι Αμερικανοί με F-16, οι Ιταλοί με F-35 και Eurofighter και οι Γερμανοί με Eurofighter

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε στο Twitter της η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία:

Η πρώτη εμπειρία από F-35 για τους Έλληνες πιλότους, ήρθε την περασμένη άνοιξη κατά την άσκηση Ηνίοχος όταν από την Ανδραβίδα πέταξαν τα Ιταλικά 5ης γενιάς. Όμως τώρα όπως λένε οι ίδιοι οι ιπτάμενοι δεν είναι το ίδιο.

Το αν τα Ισραηλινά μαχητικά 5ης γενιάς θα χρησιμοποιούν ή όχι τους ανακλαστήρες για να γίνονται ορατά, παραμένει έως τώρα ένας γρίφος διότι η άσκηση διεξάγεται σε δικό τους έδαφος, δεν βρίσκονται σε μια χώρα του εξωτερικού. Άρα «εντός έδρας» λογικά δεν θα φοβούνται αν θα υποκλαπεί το ηλεκτρομαγνητικό τους σήμα από κάποιο ξένο αντιαεροπορικό σύστημα. 

Οι Ελληνικές «τίγρεις» της 335 Μοίρας στο Ισραήλ για την άσκηση «Blue Flag»

 

Ευκαιρία για μια διαφορετική ανάγνωση από τους πολύ έμπειρους της 335 Μοίρας που κρατούν στα χέρια τους, ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το F-16 M.

Σ’ ότι αφορά την Ελληνική συμμετοχή, εκείνο που ξεκαθαρίζουν οι αεροπόροι και οι μηχανικοί της 335 Μοίρας είναι πως ο καθένας εφαρμόζει τις δυνατότητες που έχει στην διάθεσή του και μπορεί να του προσφέρει ο κάθε τύπος μαχητικού αεροσκάφους. 

Οι Ελληνικές «τίγρεις» της 335 Μοίρας στο Ισραήλ για την άσκηση «Blue Flag»

 

Πάνω από την έρημο και μέσα σε άνυδρες χαράδρες 

Μεγάλα Commao, διαφορετικών τύπων αεροσκαφών με πολλαπλούς ρόλους, σχεδιασμός πολύπλοκος με απαιτητικές διαδικασίες, αποστολές κρούσης, αποστολές αντιπερισπασμού, «air to air» μάχες, πάνω από την έρημο, είναι ορισμένα στοιχεία από την καθημερινότητα που βιώνουν και θα συνεχίσουν για περίπου δεκαπέντε ημέρες οι συμμετέχοντες. 

Πολλά από τα στοιχεία που έχει στήσει σε επίπεδο σχεδίασης η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι ιδέες μέσα από το απαιτητικό TLP των Νατοϊκών αεροποριών. Αλληλεπίδραση ακόμη και μέσα από τον Ελληνικό Ηνίοχο, την αεροπορική άσκηση που κάθε χρόνο τιμά η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με τη συμμετοχή της.

Το Link 16 που διαθέτουν τα Ελληνικά αεροσκάφη είναι το μεγάλο- αν μπορούμε να πούμε- asset που επιτρέπει την ψηφιακή διασύνδεση με Ισραηλινά, Αμερικανικά και Ιταλικά αεροσκάφη. Τα Ισραηλινά F-35 έχουν μια πιο προηγμένη έκδοση του Link 16 κι εδώ υπάρχει το ενδιαφέρον, αν θα εξελιχθεί κάποιου είδους συνεργασία. 

Οι Ελληνικές «τίγρεις» της 335 Μοίρας στο Ισραήλ για την άσκηση «Blue Flag»

 

Αν δηλαδή θα γίνει ψηφιακή διασύνδεση των μαχητικών, ανταλλάσσοντας εικόνα κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με την ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών ανάμεσα στους ιπταμένους των μαχητικών. Το Link 16 είναι το σύστημα που πολλές φορές έχει απασχολήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας διότι υπάρχει ανομοιομορφία μέχρι στιγμής. Χάρις αυτό μπορεί ο καθένας πολύ πιο εύκολα να διαχειρίζεται την πληροφορία και να βλέπει και την εξέλιξη των διαφόρων φάσεων των εμπλοκών. Όποιος βλέπει αυτή την εικόνα αντιδρά πολύ πιο γρήγορα στο αεροπορικό πεδίο. 

Με την αναβάθμιση των F-16 της χώρας μας σε επίπεδο Viper, εκτός των αεροσκαφών του Αράξου θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα και οι υπόλοιπες Μοίρες. Οι πτήσεις επί Ισραηλινού εδάφους, έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες ιπταμένους. Είναι πτήσεις σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον κι όταν έχεις να κάνεις με περισσότερες από μια αεροπορικές δυνάμεις, τότε όλοι μαζί συνεργάζονται για να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και εμπειρικό κέρδος για τον καθένα ξεχωριστά. 

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών από τις 335, 337, 340,330 Μοίρες στη συγκεκριμένη άσκηση, έχει δείξει πως τα Ελληνικά πληρώματα όχι μόνο στέκονται ισάξια αλλά επιδεικνύουν ανώτερες επιδώσεις σε ότι αφορά όλο το φάσμα των ασκήσεων, κρούσης και αναχαίτισης κερδίζοντας τον σεβασμό των Ισραηλινών κι όχι μόνο. 

Οι Ελληνικές «τίγρεις» της 335 Μοίρας στο Ισραήλ για την άσκηση «Blue Flag»

 

Η στενή συνεργασία με το Ισραήλ 

Την ώρα που το Ισραήλ έχει γίνει δεκτικό προς την Ελλάδα, σε πολλά επίπεδα εκπαίδευσης και στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και ανταλλαγής σημαντικών πληροφοριών, οι αεροπόροι και μηχανικοί της 335 Μοίρας γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας.

Η υπεροχή σ’ ένα κρίσιμο τομέα όπως είναι οι αεροπορικές επιχειρήσεις πάντα κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμμαχο ή μη, να θέτει πολύ καλά υπόψη της, την διαθέσιμη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com