Οι γραμμές απόσυρσης του ισραηλινού στρατού «αγκάθι» για την εκεχειρία στη Γάζα

 
gaza

Πηγή Φωτογραφίας: AFP via Getty Images

Ενημερώθηκε: 22/07/25 - 10:21

Το ισραηλινό Channel 12 αποκάλυψε σήμερα  Τρίτη ότι η διαμάχη στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα επικεντρώνεται στην προσήλωση της Χαμάς στις γραμμές απόσυρσης του ισραηλινού στρατού στην προηγούμενη εκεχειρία.

Το κανάλι επικαλέστηκε μια ενημερωμένη ισραηλινή πηγή που δήλωσε: «Ακόμα κι αν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες για να υπογραφεί συμφωνία».

Η πηγή πρόσθεσε: «Το Ισραήλ απαιτεί τώρα στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα ο στρατός του να παραμείνει σε μια λωρίδα 1,5 χιλιομέτρου βόρεια των συνόρων με την Αίγυπτο, αφού προηγουμένως ζήτησε παρουσία πέντε χιλιόμετρα βόρεια του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας».

Η πηγή επιβεβαίωσε ότι «το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την διαπραγματευτική του αντιπροσωπεία από τη Ντόχα εάν η Χαμάς δεν δείξει ευελιξία στην επίτευξη συμφωνίας για τη Γάζα».

Το CNN ανέφερε χτες Δευτέρα, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τη Χαμάς ότι η υπομονή τους εξαντλείται και ότι πρέπει να απαντήσει στην ενημερωμένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα το συντομότερο δυνατό.

Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, υποστηρίζει την ενημερωμένη πρόταση συμφωνίας, αλλά αναμένει την έγκριση από την εσωτερική ηγεσία στη Γάζα.

Οι δύο πηγές τόνισαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ «ασκούν σημαντική πίεση στη Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας λόγω της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, με τους μεσολαβητές να είναι ολοένα και πιο αισιόδοξοι, αφού επιλύθηκαν αρκετά σημαντικά σημεία διαφωνίας την περασμένη εβδομάδα».

Χθες  Δευτέρα, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόρριψη της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν περισσότερες από 20 χώρες και ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη δήλωση ως «αποκομμένη από την πραγματικότητα και στέλνει λάθος μήνυμα στη Χαμάς». Η ισραηλινή δήλωση εξήγησε ότι: «Η δήλωση δεν εστιάζει την πίεση στη Χαμάς και αγνοεί τον ρόλο και την ευθύνη της για την κατάσταση».

Η Βρετανία και περισσότερες από 20 άλλες χώρες ζήτησαν τη Δευτέρα τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και επέκριναν το σύστημα διανομής βοήθειας του Ισραήλ, μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων κοντά στις εγκαταστάσεις του, ενώ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τρόφιμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ