Οι Ρώσοι κατέβασαν τη σημαία τους από το κυβερνείο της Χερσώνας (ΒΙΝΤΕΟ)

 
χεσρωνα

Ενημερώθηκε: 03/11/22 - 18:08

Μία ημέρα μεταάτην εισβολή στην Ουκρανία πριν από εννέα μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα που κατέλαβαν την Χερσώνα είχαν υψώσει την τρίχρωμη ρωσική σημαία στο κεντρικό περιφερειακό διοικητικό κτίριο. Σήμερα Πέμπτη η σημαία αφαιρέθηκε.

Την είδηση μετέδωσαν κατ’ αρχάς τα φιλορωσικά κανάλια στο Telegram. Οι φωτογραφίες του άδειου ιστού της σημαίας κυκλοφόρησαν γρήγορα στα ρωσικά και ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το τι σήμαινε η αφαίρεσή της δεν ήταν καθόλου σαφές. Σχεδόν σίγουρα δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου για τη Χερσώνα, σχολιάζουν οι New York Times.

Σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες, η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 40.000 στρατιώτες στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας, για να επιχειρήσουν να εμποδίσουν  τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει πέσει  υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου.

Οι Ουκρανοί προελαύνουν στην πόλη από τα βόρεια και τα δυτικά, αλλά συνεχίζουν να συναντούν σκληρή ρωσική αντίσταση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν πως η μάχη για την πόλη θα είναι βίαιη, καθώς η απώλειά της θα ήταν μια σημαντική στρατηγική και συμβολική απώλεια για το Κρεμλίνο.Και έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι η Μόσχα πιθανόν να προσπαθεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας υποχώρησης για να τραβήξει τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια παγίδα.

Ένας κάτοικος, ο 45χρονος Ολεξάντρ, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι είδε πως η ρωσική σημαία είχε αφαιρεθεί από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης και τα «λεγόμενα υπουργεία» καθώς οδηγούσε στην αγορά. Ζήτησε να μην χρησιμοποιείται το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας.«Από τη μια χάρηκα που το είδα, αλλά από την άλλη ανησυχώ ότι θα υπάρξει αναρχία τώρα», είπε. «Έτσι αγόρασα επιπλέον πράγματα, καθώς δεν ξέρω αν θα ήταν ασφαλές να κυκλοφορώ στην πόλη τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».

«Οδήγησα μέχρι το κτίριο της πρώην κυβέρνησης της περιοχής της Χερσώνας. Επιβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει [ρωσική] σημαία πάνω του», δήλωσε ο στρατιωτικός ανταποκριτής και προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Αλεξάντερ Κοτς στο κανάλι του στο Telegram.Η ρωσική σημαία είναι ακόμα κρεμασμένη σε κοντινά κτίρια, πρόσθεσε.

Καθώς οι μάχες μαίνονταν έξω από την πόλη – με την Ουκρανία να υποστηρίζει ότι έχει ανακαταλάβει πάνω από 100 πόλεις και χωριά τους τελευταίους δύο μήνες σε μια περιοχή που έχει μέγεθος περίπου όσο το Βέλγιο – η κατοχική διοίκηση που είναι υπεύθυνη για την πόλη ανακοίνωσε δημόσια την αναχώρησή της.

Οι διορισμένοι από τους κατακτητές αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία διέταξαν όλους τους αμάχους να φύγουν τον περασμένο μήνα, αλλά τους πρόσφεραν μόνο μία διέξοδο, στα εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι.Η αφαίρεση της σημαίας ίσως είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πόλη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Μόσχα στην οκτάμηνη εισβολή της, αναφέρουν απ’ την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί ρωσικοί The Moscow Times.

Ο Κιρίλ Στρεμούσοφ,  αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας που έχει διορίσει στη Μόσχα, προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου τις επόμενες ημέρες.

«Πιθανότατα, οι μονάδες μας, τα στρατεύματά μας θα πάνε στο τμήμα της αριστερής όχθης της περιοχής της Χερσώνα», δήλωσε ο Στρεμούσοφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Μετά την κατάληψη της πόλης Kherson μόλις λίγες μέρες μετά την εισβολή, οι ρωσικές θέσεις βόρεια του ποταμού έγιναν όλο και πιο ευάλωτες τους τελευταίους μήνες. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν στοχεύσει στρατηγικά τις βασικές γέφυρες πάνω από την πλωτή οδό μαμούθ, πνίγοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς την πόλη.

Πλάνα την Τετάρτη φάνηκε να δείχνει έξι επιδρομές ουκρανικού πυροβολικού, που πιθανόν να πραγματοποιήθηκαν από συστήματα HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, σε μια ρωσικής κατασκευής γέφυρα παράλληλη με τη γέφυρα Antonivsky 10 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Kherson, αποκόπτοντας περαιτέρω τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Φιλορώσοι πολίτες και οι στρατιώτες του Κρεμλίνου λεηλάτησαν κυβερνητικά κτίρια, έκλεψαν ιατρικές προμήθειες, έκλεισαν το κεντρικό νοσοκομείο και έκλεψαν ασθενοφόρα και εισέβαλαν σε μουσεία.

Διέφυγαν ακόμη και με τα οστά του πρίγκιπα Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Ποτέμκιν , του διοικητή του 18ου αιώνα που βοήθησε τη Μεγάλη Αικατερίνη να κατακτήσει τη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους και κατοίκους που παραμένουν στην πόλη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ