Οι τρεις ημερομηνίες ορόσημο για την επαναφορά στην κανονικότητα

Οι τρεις ημερομηνίες ορόσημο για την επαναφορά στην κανονικότητα
Ενημερώθηκε: 02/05/21 - 22:10

Μετά από ένα παρατεταμένο Lockodon ξεκινά η διαδικασία επαναφοράς στην κανονικότητα - «απελευθέρωσης» για μία σειρά από δραστηριότητες. Διαδικασία που θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα του Πάσχα με το άνοιγμα της εστίασης και θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου. Σύμμαχος ο καλός καιρός, τα self test (για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος) και η ταχεία πρόοδος των εμβολιασμών. 

Ο Μάιος αν και είναι ο μήνας στο τέλος του οποίου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία μέσω των εμβολίων, δεν θα πάψει να κινείται στη λεπτή γραμμή μεταξύ ανοιχτής οικονομίας και ελέγχου διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες, αύριο ξεκινά η εστίαση, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία και το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού. Στις 15 Μαΐου ανοίγουν και οι οργανωμένες παραλίες. Ίσως νωρίτερα από τις 15 Μαΐου όπως όλα δείχνουν να σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής sms για τις μετακινήσεις.

Άνοιγμα εστίασης

Μετά από ένα παρατεταμένο lockdown (έξι μήνες) οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το αυριανό ξεκίνημα.  Εστιατόρια και καφέ θα μπορούν και πάλι να σερβίρουν καθήμενους πελάτες, χωρίς όμως μουσική υπόκρουση, και με ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 22:45.

Οι παραγγελίες για τις απαραίτητες προμήθειες έδιναν και έπαιρναν την περασμένη εβδομάδα . Από την άλλη, οι πελάτες, ολοι μας δηλαδή, πιο πρόθυμοι από ποτέ για καφέ και ποτό με τους φίλους. Όχι όμως χωρίς μέτρα προστασίας.

Μέχρι τις 15 Μαΐου, το SMS στο 13033 ωστόσο, παραμένει στη ζωή μας, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν 6 στο 13033 για να βρεθούν για καφέ ή για φαγητό. Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μέχρι τις 11 το βράδυ και όχι μέχρι τις 10 όπως ίσχυε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Delivery,  καταστήματα προσωπικής υγιεινής

- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

- Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

– Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.