«Παραμύθια της Χαλιμάς» οι τουρκικές απειλές ότι θα πάρει ρωσικά μαχητικά αν δεν πάρει F-35

 
«Παραμύθια της Χαλιμάς» οι τουρκικές απειλές ότι θα πάρει ρωσικά μαχητικά αν δεν πάρει F-35

Ενημερώθηκε: 02/07/19 - 03:54

Προσπάθεια αντιπερισπασμού της Άγκυρας, λίγα 24ωρα, πριν από την άφιξη, -τουλάχιστον κατά δήλωση του Ερντογάν- των S-400 στην Τουρκία.

F-35,

Sukhoi Su-35.

Ανώνυμοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Bloomberg, ότι στην περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών μαχητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σύμφωνα πάντα με τις ανώνυμες τουρκικές πηγές, η Τουρκία θα προσπαθήσει να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, για εγχώρια χρήση και για εξαγωγή.

καλό κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

Τούρκος Πρόεδρος

Να θυμίσουμε ότι παρά το στην Οσάκα για τη σύνοδο των G-20, ο επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα υπαναχωρήσει από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Και ακόμα ότι η χώρα του έχει πληρώσει για τα αμερικανικά F-35 και αναμένει ότι θα παραδοθούν κανονικά.

«Κούφιες απειλές» η αγορά ρωσικών μαχητικών;

Γιατί όμως είναι εξαιρετικά δύσκολό για την Τουρκία να αγορασθούν, αυτή τη στιγμή, μαχητικά 5ης γενιάς είτε από την Ρωσία, είτε από την Κίνα, είτε να τα κατασκευάσει μόνη της:

1) Αυτή τη στιγμή πετάνε μόνο δώδεκα πρωτότυπα ρωσικά Sukhoi Su-57. Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει παραγγείλει την κατασκευή 76 επιπλέον Su-57s, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει στα σχέδια της την εξαγωγή τους σε άλλη χώρα, ίσως και στην Τουρκία. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να κατασκευασθούν και βέβαια κάποια από αυτά τα μαχητικά θα πρέπει να πάνε στην Ρωσική Αεροπορία. Άρα οι Τούρκοι θα εξοπλιστούν με πολύ λίγα Su-57 που δεν θα μπορούν να την καλύψουν αμυντικά και επιθετικά.

2) Κινεζικά 5ης γενιάς μαχητικά, τα τα J-31, αυτή τη στιγμή, πετάνε μόνο δύο και κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει αν και πότε το Πεκίνο θα είναι σε θέση να πουλήσει το αεροσκάφος εκτός Κίνας, αφού βέβαια εξοπλιστεί πρώτα η ίδια με αυτά.

3) Όσο για την επιλογή του «εθνικού» μαχητικού αεροσκάφους TF-X της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI); Αυτή υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Αλλά και αν ακόμα αυτό το πρότζεκτ προχωρήσει τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση των υπαρχόντων F-16 και όχι για ένα αεροσκάφος που μπορεί να συγκριθεί με τα χαρακτηριστικά των F-35. Ωστόσι για να προχωρήσει στην κατασκευή του δικού τους αεροσκάφους θα πρέπει επίσης να έχει παραιτηθεί από την υπόθεση των S-400, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται καμία δυτική εταιρεία να την προμηθεύσει με τα υλικά και τα συστήματα που θα χρειαστούν.

Και στα τρία παραπάνω σενάρια πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι από τη στιγμή που η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει σε μια επιλογή προμήθειας μαχητικού από τη Ρωσία ή την Κίνα, τότε θα πρέπει να μείνει ένα μεγάλο χρονικό διαστημα χωρίς μαχητικό 5ης γενιας, ενώ θα αποδυναμωθεί ο στόλος των F-16 που ήδη έχει, λόγω του ότι θα αποκλειστεί από ανταλακτικά και οπλισμό από τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Πληροφορίες από το Bloomberg και το militaire.gr