Παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ λέει η Κομισιόν

Παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ λέει η Κομισιόν
Ενημερώθηκε: 18/01/20 - 23:42

Κόλαφος για την Τουρκία η ανακοίνωση του εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις νέες γεωτρήσεις που ανακοίνωσε στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομες τις γεωτρήσεις. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

"Μετά την τελευταία ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Συγκεκριμένα βήματα απαιτούνται για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών-μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ