Πλαφόν στο ρώσικο αέριο προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Επιφυλάξεις χωρών - Ενστάσεις Αθήνας

 
ursula von der leyen

Ενημερώθηκε: 08/09/22 - 07:42

Ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξήγησε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. «Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης - σημαντικό για τα κράτη-μέλη - που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Παράλληλα, «η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή άλλων προμηθευτών ενέργειας, π.χ. LNG που επίσης η τιμή του είναι ακριβή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και η Επιτροπή την εξετάζει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε η ΕΕ να μην πληρώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές, αλλά παράλληλα να παραμείνει ανταγωνιστική για τους προμηθευτές LNG για να μη στραφούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο προβληματισμός της Αθήνας

Η πρόταση για πλαφόν στο αέριο προβληματίζει την Αθήνα η οποία βλέπει αρκετούς κινδύνους.

Παράγοντες της αγοράς ενέργειας σχολιάζουν ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Εξάλλου, η υιοθέτηση ενός πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα έπρεπε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά και από την Ελλάδα – εξέλιξη που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που προς το παρόν συνεχίζεται κανονικά.

Ως προς το ανώτατο όριο των 200 ευρώ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται πλαφόν ύψους 112 ευρώ για την υδροηλεκτρική ενέργεια και 85 ευρώ για τις ΑΠΕ. Μια καθολική εφαρμογή του μέτρου της Επιτροπής θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα τη συνεπαγόμενη μείωση των κονδυλίων για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Και δεν αντιδρά μόνο η Αθήνα. Η Τσεχική προεδρία της Ε.Ε. βγήκε απέναντι στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, καθιστώντας σαφές ότι διαφωνεί με την ιδέα ενός πλαφόν στο αέριο και δεν θα ήθελε να τεθεί προς συζήτηση στο επικείμενο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Και η Γερμανία, κατά τα φαινόμενα, δεν είναι ενθουσιώδης για την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, σε αντίθεση με τη Γαλλία που δεν έχει πρόβλημα, με δεδομένη και την ελάχιστη εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Σε κάθε περίπτωση, για τις όποιες αποφάσεις θα απαιτηθεί ακόμα χρόνος, ενώ είναι πιθανό οι υπουργοί Ενέργειας την Παρασκευή να μην καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ