Πόλεμος στην Ουκρανία - 92η μέρα - Όλες οι εξελίξεις

 
war ukraine russia stratiotes

Ενημερώθηκε: 26/05/22 - 12:56

Πόλεμος στην Ουκρανία - 92η μέρα: Οι ρώσικες δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση της κατάληψης του Ντονμπάς. Οι Ρώσοι εισβολείς είναι κοντά στο να περικυκλώσουν τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιχάνσκ στην άκρη του Ντονμπάς, ελέγχοντας ήδη το 95% της περιφέρειας του Λισιχάνσκ, σύμφωνα με τον Ουκρανός περιφερειάρχη, Σερχίιι Γκαϊντάι

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι οι εξής:

-- Ο βομβαρδισμός της πόλης Σεβεροντόνετσκ, που είναι το κλειδί για τον έλεγχο του Λουχάνσκ, έχει αυξηθεί «εκθετικά», δήλωσε ανώτατος ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος την Τετάρτη καθώς ρωσικά στρατεύματα μεταφέρονται από διάφορες περιοχές για να προχωρήσουν στην κατάληψη της περιοχής.

-- Σε εξέλιξη είναι και η πολιορκία της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ. Το Λιμάν είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος και εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να εδραιώσουν τον έλεγχο εκεί, η κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ γίνεται πιο ευάλωτη και τα ουκρανικά στρατεύματα στα νοτιοανατολικά της πόλης κινδυνεύουν περισσότερο από περικύκλωση.

-- Ομαδικό τάφο με 150 νεκρούς αναγκάστηκε να δημιουργήσει η τοπική αστυνομία στο Λισιχάνσκ, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, με τους Ρώσους να κατηγορούν τους Ουκρανούς για δολοφονίες ρωσόφιλων πολιτών

-- Συζήτηση Μητσοτάκη - Κουλέμπα χθες στο Νταβός για «περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση» της Ουκρανίας. Βλήματα πυροβολικού στέλνει στην Ουκρανία η ελληνική κυβέρνηση.

-- Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «εκβιάσει» τη διεθνή κοινότητα με μια προσφορά να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της Ουκρανίας εάν μειωθούν οι κυρώσεις εναντίον της.

-- Οι συζητήσεις για τον ακρωτηριασμό της Ουκρανίας με την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία είναι σαν την προσπάθεια κατευνασμού του Αδόλφου Χίτλερ το 1938, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

-- Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που διευκολύνει τους Ουκρανούς στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

-- Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «βέβαιος» ότι τυχόν ζητήματα σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα επιλυθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 30 Μαΐου.

-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χαρακτηριστεί έγκλημα η παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

-- Είναι πολύ πιο επικίνδυνο να υποχωρεί κανείς στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από το να του αντιτίθεται, είπε και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.


Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονμπάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ