Πόλεμος στην Ουκρανία - 98η ημέρα - Προηγμένοι εκτοξευτήρες ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

 
Ουκρανία

Ενημερώθηκε: 01/06/22 - 09:54

Πόλεμος στην Ουκρανία - 98η ημέρα: Το ρωσικό σφυροκόπημα στα ανατολικά συνεχίζεται ενώ σφίγγει ο κλοιός στο Σεβεροντόνετσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα «εισβάλλουν» στην ανατολική πόλη Σεβεροντόνετσκ και έχουν «συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης», δήλωσε την Τετάρτη ο Σέρχι Χέιντεϊ, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις την Τρίτη στις «βόρειες, νότιες και ανατολικές συνοικίες του Σεβεροντόνετσκ» και οι άνδρες της ελέγχουν τώρα το “το μεγαλύτερο μέρος” της πόλης, είπε. «Οι Ρώσοι εισβάλλουν, συγκεντρώνονται στο κέντρο του Σεβεροντόνετσκ, συνεχίζουν να καταστρέφουν υποδομές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις» ενώ καταστρέφουν κατοικίες μέσα και γύρω από την πόλη, πρόσθεσε.

Ο Χέιντεϊ είπε ότι ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε δεξαμενή νιτρικού οξέος σε εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντόνετσκ στις 6:55 μ.μ. τοπική ώρα την Τρίτη. Η πολιτοφυλακή της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για την έκρηξη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ είπε ότι το 90% των σπιτιών στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές και «όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

Οι ρωσικές δυνάμεις λένε ανοικτά πως στόχος τους είναι να κυριεύσουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η βιομηχανική ανατολική Ουκρανία. Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες, με την υποστήριξη της Μόσχας, πήραν τον έλεγχο μέρους των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας το 2014.

Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στις περιοχές Χερσώνα και Χάρκοβο και συγκρατούν τις ρωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι υπερασπιστές μας δείχνουν εξαιρετική γενναιότητα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε δύναμη και όπλα», είπε ο Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Αν και ο κ. Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά στο άρθρο αυτό σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται επομένως για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους. Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο θα αποκαλυφθούν αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ..

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία. Ο κ. Μπάιντεν από το ξέσπασμα του πολέμου τονίζει πως δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που, όπως το θέτει, θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα, είπε χθες Τρίτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός «για να απελευθερωθεί ο μέγιστος αριθμός των πολιτών μας», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Επέμεινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βιαστούν να δράσουν σε κατεχόμενα εδάφη, διότι αυτό θα συνεπαγόταν δεκάδες χιλιάδες απώλειες. Ο κ. Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θεωρεί πως θα χρειαστούν για τέτοιες επιχειρήσεις.

Ουκρανία: 5,2 εκατομμύρια παιδιά εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια

Πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά της Ουκρανίας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας του πολέμου στην πατρίδα τους, υπολογίζει η UNICEF. Στην ίδια την Ουκρανία, περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται υποστήριξη μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου· άλλα περίπου 2,2 εκατ. παιδιά που έχουν προσφύγει σε άλλες χώρες επίσης χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Τουλάχιστον 262 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 415 τραυματίστηκαν τις πρώτες σχεδόν εκατό ημέρες του πολέμου, ενώ εκατοντάδες σχολεία υπέστησαν ζημιές, τονίζει η UNICEF, θυμίζοντας ότι η 1η Ιουνίου είναι η διεθνής Ημέρα Προστασίας του Παιδιού.

«Αντί να γιορτάζουμε την ημέρα, πλησιάζουμε με δέος την 3η Ιουνίου — την εκατοστή ημέρα ενός πολέμου που έκανε κομμάτια τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών. Αν δεν υπάρξει επειγόντως κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, τα παιδιά θα συνεχίσουν να υποφέρουν, και ο αντίκτυπος αυτού του πολέμου θα πλήξει ευάλωτα παιδιά σε όλο τον κόσμο», τόνισε η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

Interfax: Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας διεξάγουν γυμνάσια

Οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού του Ρωσίας άρχισαν να διεξάγουν γυμνάσια στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στα εντατικά γυμνάσια με πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου Γιαρς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ