Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πρόκειται να προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς

 
WAR UKRAINE

Ενημερώθηκε: 07/07/23 - 11:47

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, ανέφεραν χθες Πέμπτη η εφημερίδα New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές τους στην κυβέρνηση χωρίς να τις κατονομάσουν.

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα μέχρι στιγμής. «Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «εξετάζει» την αποστολή των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επίσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο. Το Κίεβο ζητεί εδώ και καιρό να του διατεθούν τέτοια πυρομαχικά.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Όμως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία την έχουν κυρώσει.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ράιντερ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς. Οι ΗΠΑ έχουν τέτοια πυρομαχικά στις αποθήκες τους, συμπλήρωσε.

Κατά ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη προσφερθεί –και χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό– κάποια τέτοια πυρομαχικά.

Η προμήθεια νέων ποσοτήτων πυρομαχικών διασποράς δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από το Πεντάγωνο ήδη σήμερα.

Νέα προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο Μπαχμούτ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού

Τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν πάνω από ένα χιλιόμετρο κατά την τελευταία ημέρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

Οι δηλώσεις του είναι τα νεότερα σχόλια από την πλευρά του Κίεβο που αποτελούν ένδειξη ότι η αντεπίθεση που εξαπολύθηκε στις αρχές Ιουνίου σημειώνει σταδιακά πρόοδο αν και οι ρωσικές αναφορές για τις συγκρούσεις στην περιοχή του Μπαχμούτ διαφέρουν από αυτές της Ουκρανίας.

«Οι δυνάμεις άμυνας συνεχίζουν να έχουν την πρωτοβουλία εκεί, ασκώντας πίεση στον εχθρό, διεξάγοντας επιχειρήσεις επίθεσης, προχωρώντας κατά μήκος των βόρειων και νοτίων πτερύγων του μετώπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Σέρχι Τσερεβάτι στην ουκρανική τηλεόραση. «Ειδικότερα, κατά την τελευταία ημέρα, προήλασαν πάνω από ένα χιλιόμετρο».

Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν «μερική επιτυχία» κοντά στο χωριό Κλισιίφκα, νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η εξασφάλιση της Κλισιίφκα θα βοηθήσει την Ουκρανία να πάρει πίσω το Μπαχμούτ, το οποίο κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο ύστερα από 10 μήνες σφοδρών συγκρούσεων.

Η Ρουμανία εκπαιδεύει ουκρανούς πιλότους στα F-16

Η Ρουμανία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει στο έδαφός της, με τη συμβολή συμμάχων της, εκπαίδευση πιλότων, συμπεριλαμβανομένων και Ουκρανών, στον χειρισμό των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16, που ζητά επίμονα να της δοθούν η κυβέρνηση στο Κίεβο για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Μαζί με άλλους συμμάχους και την κατασκευάστρια [εταιρεία] των μαχητικών, θα δημιουργηθεί περιφερειακός κόμβος στη Ρουμανία για την εκπαίδευση πιλότων σε αυτά», ανέφερε το ρουμανικό ανώτερο συμβούλιο εθνικής άμυνας σε ανακοίνωσή του.

«Ρουμάνοι πιλότοι αμερικανικών F-16 θα εκπαιδευτούν εδώ και το κέντρο θα ανοίξει κατόπιν σε πιλότους συμμαχικών χωρών και εταίρων του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Και άλλες χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσουν την Ουκρανία να εκπαιδεύσει πιλότους της στα F-16 αφού δοθεί πράσινο φως από τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωνε στα τέλη Μαΐου ότι η Πολωνία έχει αρχίσει ήδη να τους εκπαιδεύει και ότι αρκετές χώρες είναι διατεθειμένες να προμηθεύσουν στην ουκρανική πολεμική αεροπορία τέτοια μαχητικά.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων στα F-16 εντός του καλοκαιριού, δήλωσε τον περασμένο μήνα η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλογκρεν.

Η Δανία ετοιμάζεται επίσης να αρχίσει εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στο έδαφός της.

Η Ρουμανία απέσυρε τον Μάιο τα καταδιωκτικά MiG-21 LanceR που διέθετε, κληρονομιά της εποχής που ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας: αντικαταστάθηκαν από αμερικανικής κατασκευής F-16, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του NATO.

Το Βουκουρέστι έχει διπλασιάσει την προσπάθειά του τους τελευταίους μήνες να εκσυγχρονίσει το υλικό των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ρουμανία θα χρησιμοποιεί πλέον 17 F-16, που αγόρασε από την Πορτογαλία. Υπέγραψε εξάλλου τον Νοέμβριο σύμβαση με τη Νορβηγία για τη αγορά άλλων 32 μαχητικών.

Μέλος του NATO από το 2004, η χώρα θέλει επίσης να αποκτήσει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-35, τελευταίας τεχνολογίας, αλλά θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να προχωρήσει το ιδιαίτερα δαπανηρό αυτό σχέδιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ