POLITICO: Σανίδα σωτηρίας για τον Νετανιάχου η επίθεση του Ιράν — Το μέγεθος της απάντησης κριτήριο για ενδεχόμενο ολοκληρωτικό πόλεμο

 
netanyahu khamenei

Ενημερώθηκε: 15/04/24 - 19:41

Το Ιράν δεν είναι πια ένα φάντασμα – και αυτό είναι δώρο θεού για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος μπορεί τώρα να μετατρέψει το μπαράζ με drone και πυραύλους του Σαββάτου από την Τεχεράνη σε πολιτικό του όφελος, καθώς συνεχίζει τον πόλεμό του στη Γάζα και ενδεχομένως στον Λίβανο.

Αυτό αναφέρεται σε ανάλυση του Politico στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής

Ο Νετανιάχου έχει εδώ και καιρό χλευαστεί, όταν μιλούσε για το μακρύ χέρι των μουλάδων πίσω από σχεδόν κάθε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι υπερβάλλει τους κινδύνους μιας άμεσης επίθεσης από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Τώρα, ο Νετανιάχου μπορεί να ισχυριστεί ότι οι μάσκες έχουν πέσει και ότι ο πραγματικός εχθρός είναι ξεκάθαρος αφού ο άνευ προηγουμένου βομβαρδισμός της Ισλαμικής Δημοκρατίας πέρασε μία εδώ και δεκαετίες αδιανόητη κόκκινη γραμμή. Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν εξαπολύει άμεση επίθεση στο κράτος του Ισραήλ και ο Mohammad Jamshidi, αναπληρωτής επιτελάρχης του προέδρου του Ιράν, είπε ότι η «στρατηγική εξίσωση» έχει πλέον αλλάξει μεταξύ Τεχεράνης και Ισραήλ.

Αυτή η νέα δυναμική ενισχύει σημαντικά τον Νετανιάχου στην εξασφάλιση της διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης και του επιτρέπει να διπλασιάσει τον πόλεμό του εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια να στραφεί στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επίσης υποστηριζόμενη από το Ιράν. Ο πρωθυπουργός έχει πλέον μεγαλύτερο περιθώριο για να χαρακτηρίσει τον πόλεμο της Γάζας ως αγώνα εθνικής επιβίωσης ενάντια σε έναν καλά οπλισμένο ισχυρό γεωστρατηγικό αντίπαλο, με επικεφαλής τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές που επιδιώκουν πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν επίσης δύσκολα θα μπορούσε να είχε βρει καλύτερη συγκυρία, ρίχνοντας στον Νετανιάχου σανίδα σωτηρίας, καθώς κρέμονταν από μια κλωστή η διεθνής υπομονή για τον δεξιό ηγέτη. Επιδεινώνοντας τις σπειροειδείς απώλειες αμάχων στη Γάζα, Νετανιάχου απωθούσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήθελε να αποφύγει μια πλήρη επίθεση στη Ράφα και βρισκόταν υπό ακραία πίεση για τη δολοφονία επτά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας του World Central Kitchen από το Ισραήλ.

Ο Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου , συμφώνησε ότι η επίθεση χάρισε στο πρώην αφεντικό του μια χρυσή ευκαιρία. «Μπορεί είτε να στραφεί κατά της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας ότι έχουμε τη νομιμότητα να το κάνουμε τώρα. Ή μπορεί να πει στους Αμερικανούς: Καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλετε να κλιμακώσουμε με το Ιράν και είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, αλλά αυτό που θέλουμε σε αντάλλαγμα είναι ότι η Αμερική θα δώσει στο Ισραήλ όλη τη βοήθεια που χρειάζεται για να καταστρέψει τη στρατιωτική ικανότητα της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», είπε ο Amidror.

Δεν θα είναι ένας εύκολος αντίπαλος

Η πρώτη επιλογή -μια άμεση επίθεση στο Ιράν- θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα μόνο για το Ισραήλ, και οι ΗΠΑ σηματοδοτούν ήδη ότι θέλουν να αποφύγουν αυτή τη φλόγα. Ενώ η εγχώρια υποστήριξη για το ιρανικό καθεστώς είναι ξεχαρβαλωμένη, μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο να αναζωπυρώσει έναν πατριωτισμό γύρω από τη σημαία. Το Ιράν δεν θα ήταν εύκολος αντίπαλος.

Το Ιράν ρίχνει το αποτυχημένο μπαράζ του εναντίον του Ισραήλ ως μετρημένη αντεπίθεση και λέει ότι ικανοποιεί την ανάγκη της χώρας για εκδίκηση μετά από μια θανατηφόρα επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα όπλα προκάλεσαν μικρή ζημιά σε μια ισραηλινή αεροπορική βάση – και η Τεχεράνη λέει ότι θέλει να σταματήσει το θέμα εκεί.

Ο ιρανικός ισχυρισμός ότι τα drones και οι πύραυλοι προορίζονταν να είναι ένα καλά συντονισμένο μήνυμα αντί να προκαλέσουν εκτεταμένους θανάτους δεν έχει μεγάλη βαρύτητα στο Ισραήλ, ωστόσο «αυτό δεν ήταν συμβολικό από το Ιράν, ήταν μια μεγάλη επίθεση», δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δεν κατέστησε αναπόφευκτα τα άμεσα αντίποινα. «Υπό κανονικές συνθήκες, το Ισραήλ θα έπρεπε να απαντήσει σε μια επίθεση τέτοιας φύσης και κλίμακας. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να συμβαδίσει με τις αμερικανικές προτιμήσεις, κάτι που σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ».

Ωστόσο, ένας εν ενεργεία ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο POLITICO ότι θα υπάρξει απάντηση, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είναι μετρημένη για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Τέτοιες ανησυχίες για μια άμεση αναμέτρηση με την Τεχεράνη εγείρουν την προοπτική ότι η οργή του Ισραήλ μπορεί κάλλιστα να γίνει αισθητό πιο κοντά, με συνεχείς επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και πιθανώς μεγαλύτερη δράση στον Λίβανο, κάτι που υποστηρίζουν ορισμένοι σκληροπυρηνικοί στο υπουργικό του συμβούλιο εδώ και μήνες.

Υπάρχει μια μακροχρόνια κριτική της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη στη δική της επιβίωση και κύρος και δεν ενδιαφέρεται για τις υψηλές απώλειες που προκαλούν οι επεμβάσεις της, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχει αυξανόμενη πίεση στον Νετανιάχου από τους υπερεθνικιστές και τα ακροδεξιά κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό του για μια μεγάλη απάντηση.

Πηγή: Politico [Iran has just strengthened Netanyahu’s hand] μέσω Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ