Πολωνία και Ουγγαρία αγνόησαν το ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ και «γιόρτασαν» την Ιρανική Επανάσταση στην Τεχεράνη

 
ΠΟΛΩΝΙΑ

Ενημερώθηκε: 13/02/23 - 21:42

Η Πολωνία και η Ουγγαρία – σε αντίθεση με τη «γραμμή» που ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έστειλαν τους πρέσβεις τους στην επίσημη δεξίωση του προέδρου Ραΐσι στην Τεχεράνη για τον εορτασμό της 44ης επετείου της Ιρανικής επανάστασης. 

Ο λόγος που αυτή η διπλωματική επιλογή κρίνεται αμφιλεγόμενη σχετίζεται με το γεγονός ότι το καθεστώς της Τεχεράνης έχει καταστείλει με τρόπο βάναυσο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των περασμένων μηνών, προχωρώντας ακόμα και σε εκτελέσεις διαδηλωτών. 

Το διεθνές στάτους του Ιράν έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της επιλογής της Τεχεράνης να προμηθεύσει την Ρωσία με drone, τα οποία η ρωσική πλευρά έχει αξιοποιήσει για να χτυπήσει «πολιτικούς» στόχους στην Ουκρανία.

 Η συμμετοχή στην επέτειο και η «υπόκλιση» που προκάλεσε αντιδράσεις

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, μια σειρά από φωτογραφίες απεικονίζουν τους δύο πρέσβεις – τον Maciej Fałkowski της Πολωνίας και τον Zoltán Varga-Haszonits της Ουγγαρίας – να κάθονται πίσω από τον Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Μάλιστα σε μια από τις φωτογραφίες, ο Fałkowski διακρίνεται να σφίγγει το χέρι του Ραΐσι κάνοντας και μια ελαφριά υπόκλιση. 

«Πώς μπόρεσες – την ώρα που το καθεστώς επιτίθεται, χτυπάει, βασανίζει, βιάζει και σκοτώνει αθώους διαδηλωτές που κινητοποιούνται φωνάζοντας “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία”- να υποκλιθείς στον “Σφαγέα” της Τεχεράνης;» έγραψε ο Χίλελ Νόιερ από το Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας

Παρότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμετοχή σε τέτοιες τελετές, έχει διαμορφωθεί μια άτυπη κοινή γραμμή πλεύσης που περιλαμβάνει συμβολικές κινήσεις, όπως το μποϊκοτάζ τέτοιων δημόσιων τελετών με σκοπό να καταστεί σαφής η δυσαρέσκεια προς τις πρακτικές της Τεχεράνης, ιδίως σε σχέση με την καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών. 

Η «προβλέψιμη» Ουγγαρία του Όρμπαν και το «μυστήριο» της Πολωνίας

Πάντως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ουγγαρία – η χώρα που έχει κερδίσει τον τίτλο του «μαύρου προβάτου» της Ε.Ε. λόγω των πολιτικών που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν – αγνοεί τα κελεύσματα της Ε.Ε. Ο Όρμπαν άλλωστε έχει δείξει τη θέλησή του για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με το Ιράν, ενώ ο Ούγγρος ΥΠΕΞ είχε στείλει συγχαρητήριο μήνυμα προς την Τεχεράνη με αφορμή την επέτειο της επανάστασης. 

Η Πολωνία, από την άλλη πλευρά, είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Κι αυτό διότι η Βαρσοβία ξεχωρίζει ως μια από τις πιο σταθερές συμμάχους της Ουκρανίας. Η ηγεσία της Πολωνίας έχει ξεκαθαρίσει πως η συμβολή στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή είναι αναγκαία τόσο για την ασφάλεια της Πολωνίας, όσο και για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Για αυτόν τον λόγο, οι στρατιωτικές προμήθειες του Ιράν σε σχέση με το ουκρανικό, υπό κανονικές συνθήκες θα καθιστούσαν την Πολωνία μια από τις χώρες που δεν θα είχε λόγο να παραστεί στους εορτασμούς της Ιρανικής Επανάστασης. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το μποϊκοτάζ των Ευρωπαίων προς τέτοιες εκδηλώσεις στο Ιράν σχετίζεται περισσότερο με τις πολιτικές καταστολής της Τεχεράνης προς τις γυναίκες και τους διαδηλωτές, παρά με την υποστήριξη της χώρας προς την Ρωσία. 

Από την πλευρά της η ηγεσία του Ιράν ανέφερε πως έλαβε συγχαρητήριες ευχές στην επέτειο της επανάστασης κι από άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία. 

Και όπως ισχύει και στην περίπτωση της Ουγγαρίας, έτσι και η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας έρχεται συχνά σε «κόντρα» με την ευρωπαϊκή ηγεσία για μεγαλύτερα ή και για πιο επουσιώδη ζητήματα. Για την Βαρσοβία, άλλωστε – όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico – το μείζον είναι να μην θιγεί ο πιο σημαντικός σύμμαχος της χώρας, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες.  

Από εκεί και πέρα, το γιατί η Πολωνία επέτρεψε στον πρέσβη της να «υποκλιθεί» μπροστά στον Ιρανό πρόεδρο κατά την επέτειο της λεγόμενης Ισλαμικής Επανάστασης, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε καθεστώς ομηρείας 50 Αμερικάνοι διπλωμάτες, παραμένει ένα μυστήριο, σύμφωνα με το Politico. 

Με πληροφορίες από Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ