Πούτιν: Η εμμονή με τις κυρώσεις της Δύσης θα οδηγήσουν σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση

 
Πούτιν: Η εμμονή με τις κυρώσεις της Δύσης θα οδηγήσουν σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ενημερώθηκε: 12/05/22 - 20:25

Νέα επίθεση του Πούτιν στη Δύση, ρίχνει τις ευθύνες στις δυτικές ελίτ και στην εμμονή τους για κυρώσεις στη Ρωσία, που του έχουν επιβληθεί φταίνε για την παγκόσμια κρίση που μπορεί να πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να προκαλέσει λιμό στις φτωχότερες χώρες. Εκβιάσει ακόμη και με πείνα ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου εφέτος λόγω μιας πιθανής συγκομιδής ρεκόρ δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτές οι κυρώσεις προκαλούν σε μεγάλο βαθμό παγκόσμια κρίση. Οι εμπνευστές τους, καθοδηγούμενοι από κοντόφθαλμες διογκωμένες πολιτικές φιλοδοξίες, από τη ρωσοφοβία είναι πιο πιθανό να βλάψουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, τις δικές τους οικονομίες και την ευημερία των πολιτών τους. Η περαιτέρω εμμονή με τις κυρώσεις, αν μπορώ να το πω, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στις πιο περίπλοκες και δύσκολα αναστρέψιμες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πολίτες της, καθώς και για τις φτωχότερες χώρες του κόσμο, που ήδη αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του λιμού. Τονίζω ότι για αυτό φταίνε εξ ολοκλήρου οι ελίτ των δυτικών χωρών, που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους», λέει χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία στις προμήθειες σίτου στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνεχίζει να εξάγει παρά τις δυσκολίες με την εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα, εξαιτίας αυτού που η Ρωσία ορίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στον τομέα της οικονομίας στη Μόσχα.

Tο 2020 η παραγωγή έφτασε τα 133,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 85,9 εκατ. τόνων σίτου. Το 2021 η συγκομιδή ήταν λίγο μικρότερη.

«Εάν συμβεί αυτό, κάτι το οποίο υπολογίζουμε, θα είναι ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να παρουσιάσει κάποια εκτίμηση σχετικά με τις εξαγωγές.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές από την Ρωσία κατά την διάρκεια της νέας σεζόν Ιουνίου-Ιουλίου μπορεί να συμβάλουν μερικώς στην αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως στην περίπτωση που οι εξαγωγές από την Ουκρανία παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το Κίεβο δεν έχει επανακτήσει την πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ήταν η εκτίμηση που είχε κάνει τον Απρίλιο η εταιρεία συμβούλων Sovecom.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν αποκλεισθεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που η ίδια αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές πληρωμών, τα οποία έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα από τα τέλη Φεβρουαρίου και εξάγουν σιτηρά από την ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και σποραδικά από την Αζοφική Θάλασσα.