Πραξικόπημα στην Τουρκία: Στον "γύψο" για τρεις μήνες η Τουρκία

 
Πραξικόπημα στην Τουρκία: Εμπλοκή ξένων χωρών βλέπει ο Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 21/07/16 - 00:20

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε πριν από λίγο την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης -που ενεργοποιείται με την εφαρμογή του Άρθρου 120- θα διαρκέσει τρεις μήνες χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια μέτρα θα περιλαμβάνει, εάν αναστέλλονται άρθρα του Συντάγματος και εάν επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος.

Στον «Νόμο περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κηρύσσεται η εν λόγω «κατάσταση», εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση ορίζεται ως «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».

Η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με βάση τον εν λόγω νόμο, κηρύσσεται, λαμβανομένης υπόψη της γνώμης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τμηματικά ή σε ολόκληρη τη χώρα, για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες. Ωστόσο η εθνοσυνέλευση μπορεί να παρατείνει συνεχώς την ισχύ της «κατάστασης». Αυτό ακριβώς είχε συμβεί με την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» που είχε κηρυχθεί σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1987. Παρότι σταδιακά άλλαζαν οι νομοί όπου ίσχυε η «κατάσταση», αυτή ίσχυσε μέχρι το 2002, με παράταση που έδινε κάθε έξι μήνες η τουρκικής εθνοσυνέλευση.

Τι προβλέπει ο νόμος για την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.

Η επιβολή της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.

Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, ότι αντιθέτως αυτές θα αυξηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.

Την απόφαση αυτή έκανε γνωστή στον τουρκικό λαό ο Ερντογάν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ώρα που περίπου 9.000 οπαδοί του ήταν συγκεντρωμένοι με τουρκικές σημαίες έξω από το γραφείο του.

Ερντογάν: Εμπλοκή ξένων χωρών στο πραξικόπημα

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έκανε λόγο για ενδεχόμενη εμπλοκή ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφερόμενος στη θανατική ποινή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν αποφασίζει μόνος αλλά «ο κόσμος το ζητεί». Πρόσθεσε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση, την οποία εκείνος θα κυρώσει.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες ήταν μειοψηφία των ένοπλων δυνάμεων, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει τη μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία», είπε. Παραδέχτηκε επίσης ότι υπήρξαν αδυναμίες στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Επεσήμανε ότι αρκετά άτομα έχουν συλληφθεί «αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει», επισημαίνοντας ότι αυτές οι συλλήψεις και προσαγωγές, θα αποφέρουν στις τουρκικές αρχές αρκετά ονόματα στις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας και ότι αυτό δεν είναι κάτι βραχυπρόθεσμο». «Εάν όμως οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν, θα είναι μεγάλο λάθος, θα τους δώσουμε όλα τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε από το συγγενικό του περιβάλλον ότι βρίσκεται πραξικόπημα σε εξέλιξη, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

Ερντογάν: " Το πραξικόπημα το έμαθα από τον αδελφό της γυναίκας μου"!

Aιχμές για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών φαίνεται να άφησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δήλωσε πως το πραξικόπημα το πληροφορήθηκε για πρώτη φορά από τον αδελφό της γυναίκας του!

«Πρώτα το νέο που το μετέφερε ο αδελφός της γυναίκας μου. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Μετά επιβεβαίωσα την πληροφορία από τις υπηρεσίες πληροφοριών και από άλλες πηγές φύγαμε από το ξενοδοχίο που διέμενα και φύγαμε για το Νταλάμαν. Ενημερώσαμε τους απαραίτητους ανθρώπους και κάναμε μια δήλωση στον Τύπο για να μην πανικοβληθεί ο κόσμος».

«Είναι ξεκάθαρο πως υπήρξε μια σοβαρή αδυναμία σε επίπεδο πληροφοριών. Αν υπήρχε η έγκαιρη ενημέρωση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και οποιαδήποτε απόπειρα. Αν υπήρχε ισχυρή πληροφόρηση δεν θα υπήρχε η τρομοκρατική οργάνωση του Φετχουλάγ Γκιουλέν¨όμως τέτοιες αδυναμίες μπορούν να προκύψουν σε όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου. Όμως πρέπει να μειώσουμε τις αδυναμίες αυτές. Μεγαλύτερη σημασία από την τεχνολογία έχει μεγαλύτερη σημασία η ενημέρωση από το ανθρώπινο δυναμικό».


ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ