Προειδοποίηση-εκτίμηση από Foreign Policy: Η Τουρκία πιο έτοιμη από ποτέ για πόλεμο στην Κύπρο

Ως πιο επικίνδυνη από άλλες φορές η Τουρκία: Ίσως έτοιμη να κλιμακώσει την πολεμική αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο άρθρο σύμφωνα με το Foreign Policy
Ενημερώθηκε: 22/05/19 - 18:27

Ως πιο επικίνδυνη από άλλες φορές, καθώς η Τουρκία μπορεί να είναι έτοιμη να κλιμακώσει την πολεμική πέρα από την απλή ρητορική, χαρακτηρίζει την παρούσα αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο άρθρο στο Foreign Policy.

Σύμφωνα με αυτό, η βούληση της Άγκυρας για παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι λάθος να περιγραφεί ως μια ακόμα άβλαβη έκρηξη στις εδαφικές διαμάχες της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κι αυτό, γιατί τις ανακοινώσεις του Μπεράτ Αλμπαϋράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνόδευσε και η μεγαλύτερη ετήσια ναυτική άσκηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η άσκηση «Θαλασσόλυκος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

 

Ακολούθως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε την πρόθεση της χώρας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η αγορά των S-400 αποτελεί πηγή έντασης από μόνη της, τηρουμένου και ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντιδρούν.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Τουρκία ακολουθεί τη διαχρονικά συνεπή πολιτική της. Ασκεί πίεση, θέτει απαιτήσεις, περιμένει μια κρίση και στη συνέχεια φέρνει την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς της όρους.

Είναι, όμως, άγνωστο το πόσο θα προχωρήσει την αντιπαράθεση ο Ερντογάν, την ώρα που κόβει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.