Πυρά της Σερβίας κατά της Ντ. Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

 
Πυρά της Σερβίας κατά της Ντ. Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ενημερώθηκε: 17/04/24 - 19:25

Τα σφοδρά πυρά και τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής διπλωματίας συγκέντρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και κατ’ επέκτασιν η Ελλάδα μετά την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποδεχτεί αίτημα του Κοσόβου για ένταξή του στον οργανισμό, βάσει σχετικής (θετικής) εισήγησης της κυρίας Μπακογιάννη.

Η εκπρόσωπος της Σερβίας Biljana Pantić Pilja χαρακτήρισε την εισηγήτρια Μπακογιάννη «υποκρίτρια», προσθέτοντας ότι η Σερβία είναι «ένα μικρό έθνος αλλά δεν θα παραδοθεί ποτέ».

«Θέλω να σας συγχαρώ για αυτό που κάνετε σήμερα γιατί θα μείνετε στην ιστορία ως κάποια που παραβίασε, πολύ βίαια  όλους τους κανόνες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Σερβίας, σύμφωνα με το Euractiv.

Οξεία ήταν επίσης η αντίδραση, σήμερα Τετάρτη, του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη» αναφέρει στη δήλωσή του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές μετά από τρεις ώρες συζήτησης και περισσότερες από 65 παρεμβάσεις.

Από την Ελλάδα υπέρ της ενταξης του Κοσόβου στον Οργανισμό ψήφισαν οι:

Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Σταμάτης, Αννα Ευθυμίου, Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ).

Αρνητική ψήφο έδωσε η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ).

Απείχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.

Αρκετοί ομιλητές σημείωσαν πώς η αποδοχή του Κoσόβου θα επέτρεπε την παρακολούθηση και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά τις ανησυχίες για τη σερβική μειονότητα. Πριν από την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας Oleksii Goncharenko κάλεσε τη Σερβία να συνεργαστεί με την ΕΕ και τους γείτονές της, «να γυρίσει σελίδα» και «να προχωρήσουμε μαζί», «Δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξαναχτίσετε τη σερβική αυτοκρατορία (…) να σπάσετε αυτή τη σχέση με τον Putin», είπε.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ (PACE) πρότεινε να προσκληθεί το Κόσοβο να γίνει μέλος, βάσει καταστατικής έκθεσης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το Κόσοβο είναι «σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τα πρότυπα του ΣτΕ και ότι το Σύνταγμά του είναι ένα πολύ προοδευτικό όργανο» και είναι ευθυγραμμισμένο με διάφορες διεθνείς συμβάσεις και χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε επίσης ότι «η ιδιότητα μέλους θα ενίσχυε τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο ΕΔΔΑ για όλους όσοι βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Κοσόβου». Επισημαίνεται ότι η τελική απόφαση ένταξης ανήκει στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ (Μάιος) με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Σε δημοσίευμα του Euractiv καταγράφεται επίσης δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσόβου Albin Kurti που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με το Κόσοβο το Συμβούλιο της Ευρώπης αποκτά μια νέα και ζωντανή δημοκρατία, όπου ο νόμος κυβερνά και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Ευχαριστώ όλους. Συγχαρητήρια σε όλους».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συζήτηση στην ΚΣΣΕ ήταν έντονη. Η κύρια επιχειρηματολογία της Σερβίας ήταν ότι η αποδοχή του Κοσόβου στο ΣτΕ θα εγκρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Σέρβων και θα θεωρούνταν ένα βήμα προς την αναγνώριση της κυριαρχίας του.

Ο βουλευτής της τουρκικής μειονότητας του Κοσόβου, Enis Kervan είπε ότι η ένταξη στο σώμα είναι η σωστή επιλογή για τη ζωή όλων των κοινοτήτων στη χώρα.

Εκπρόσωποι από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, οι χώρες των οποίων δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, υποστήριξαν την ένταξη της Πρίστινα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου Maja Vukicevic δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη επειδή «για εμάς τους Σέρβους, το Κόσοβο είναι μέρος της Σερβίας. Αλλά στην αντιπροσωπεία, θα έχουμε διαφορετικές ψήφους καθώς το Μαυροβούνιο αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κόσοβο».

Πριν από τη σύνοδο κατατέθηκαν αρκετές τροπολογίες, κυρίως από τη Σερβία, αλλά με μια έκπληξη από την Ιταλία, η οποία ζήτησε να καθυστερήσει η αίτηση του Κοσόβου, έως ότου «εφαρμοστούν όλα τα άρθρα των Συμφωνιών των Βρυξελλών της Οχρίδας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ένωσης των Σερβικών δήμων».

Ωστόσο, η εγκριθείσα έκθεση αναφέρει ότι ο σύνδεσμος πρέπει να είναι μια «μεταενταξιακή δέσμευση» και η Μπακογιάννη διευκρίνισε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι η ένωση «δεν είναι πιθανή προς το παρόν». Κατά την ψηφοφορία, οι τροπολογίες απορρίφθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Έγκυρη πηγή ανέφερε στο Euractiv ότι οι υπουργοί μπορεί να επιμείνουν στον Κurti να ευθυγραμμιστεί με τις γραμμές της Quint και της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, αλλά «ο Κurti είναι πολύ περήφανος για να λυγίσει». Ωστόσο ακόμη και το να φτάσουν οι συνομιλίες για ένταξη στο ΣτΕ σε αυτό το στάδιο «είναι μια συμβολική νίκη και ένα χαστούκι στο πρόσωπο Vucic – Putin», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Euractiv [Kosovo closer to joining Council of Europe, Serbia attacks Greek delegate] μέσω Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ