Το ρήγμα των «αδελφών»: Πώς η κρυφή κόντρα Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή

 
σαουδικη αραβια και ηαε

Πηγή Φωτογραφίας: Hamad Al Kaabi /AP

Ενημερώθηκε: 19/02/26 - 12:14

Ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, μια άλλη, πιο εσωτερική αλλά εξίσου επικίνδυνη σύγκρουση, λαμβάνει χώρα στον πυρήνα του αραβικού κόσμου.

Οι άλλοτε αχώριστοι στρατηγικοί σύμμαχοι, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή τροχιά σύγκρουσης, με τις διπλωματικές αβροφρόνηση να δίνουν τη θέση τους σε στρατιωτικά πλήγματα και επιχειρηματικό «πόλεμο».

Από την κοινή γραμμή στην ένοπλη αντιπαράθεση

Η ρήξη δεν περιορίζεται πλέον στις κλειστές αίθουσες των παλατιών. Το Ριάντ προχώρησε σε μια κίνηση-σοκ, βομβαρδίζοντας αποστολή όπλων που συνδεόταν με τα Εμιράτα στην Υεμένη, καταγγέλλοντας απειλή για την εθνική του ασφάλεια. Η αντιπαλότητα αυτή εκτείνεται σε πολλαπλά μέτωπα:

Υεμένη: Οι δύο δυνάμεις στηρίζουν πλέον αντίπαλες ομάδες στο πεδίο, με το Ριάντ να εκτοπίζει βίαια τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Άμπου Ντάμπι.

Σουδάν: Η εμπλοκή των Εμιράτων στον εμφύλιο του Σουδάν, μόλις 200 χλμ. από τις σαουδαραβικές ακτές, θεωρήθηκε από το Ριάντ ως «κόκκινη γραμμή» και επικίνδυνη παρέμβαση στη δική του σφαίρα επιρροής.

Ιδεολογία και Ισραήλ: Τα ΗΑΕ αντιμετωπίζουν τον πολιτικό ισλαμισμό ως υπαρξιακό εχθρό και έχουν προχωρήσει σε πλήρη εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται πιο πραγματιστική με τις ισλαμιστικές ομάδες και πιο επιφυλακτική στη διπλωματία με το Τελ Αβίβ.

Οικονομικός πόλεμος και επιχειρηματική αβεβαιότητα

Η πολιτική κρίση μεταφέρεται ραγδαία στην οικονομία. Οι επιχειρηματίες των Εμιράτων βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τείχος γραφειοκρατίας στη Σαουδική Αραβία, με καθυστερήσεις στα σύνορα και δυσκολίες στις βίζες, σε μια σαφή προσπάθεια του Ριάντ να επιδείξει την ισχύ του ως «πρώτος μεταξύ ίσων» στον Κόλπο. Η μάχη των αφηγημάτων έχει φτάσει μέχρι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες, ενώ μεγάλες εταιρείες καταρτίζουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ενός οικονομικού αποκλεισμού.

Η νέα γεωγραφία της ισχύος

Το ρήγμα αυτό αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες σε όλο το Κέρας της Αφρικής και τη Συρία, με το Κατάρ να αναλαμβάνει τώρα τον ειρωνικό ρόλο του διαμεσολαβητή. Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να επιβεβαιώσει την ηγεμονία της, ενώ τα ΗΑΕ, έχοντας χτίσει μια πιο ευέλικτη και εξωστρεφή οικονομία, αρνούνται να παραμείνουν στη σκιά του μεγάλου τους γείτονα. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ένας τυχαίος καβγάς, αλλά μια βαθιά δομική αλλαγή που δείχνει ότι οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής δεν μπορούν πλέον να χωρέσουν στην ίδια στρατηγική «ατζέντα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ