Ρωγμές στη βάση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκουγιου της Τουρκίας

Ρωγμές στη βάση του αντιδραστήρα Άκουγιου καταγγέλλουν μηχανικοί
Ενημερώθηκε: 23/07/19 - 03:42

Τουρκία: Σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα παρουσιάζει η βάση που θα τοποθετηθεί, σε ένα χρόνο περίπου, ο πυρηνικός αντιδραστήρας που θέλει να εγκαταστήσει η Άγκυρα στο Άκουγιου, σύμφωνα με τους μηχανικούς που εργάζονται στην εγκατάσταση.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα για τη τοποθέτηση του αντιδραστήρα σε συνθήκες ψυχρού κλίματος, το οποίο δεν μπορεί να υποστεί μετατροπές και να προσαρμοστεί στο θερμό κλίμα, της Μερσίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Σύμφωνα με μηχανικούς, που μίλησαν σε τουρκικά ΜΜΕ, η βάση του αντιδραστήρα έχει υποστεί δύο φορές ρωγμές σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ), προκειμένου να αφαιρεθούν τα τμήματα με τις ρωγμές.

Ωστόσο ακόμη και μετά το σπάσιμο του μπετόν και τη δημιουργία νέας βάσης, εμφανίστηκαν εκ νέου ρωγμές. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο κίνδυνος για επανάληψή τους εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ κάνουν λόγο για μεγάλη έλλειψη μηχανικού προσωπικού, ώστε να επιβλέπουν επαρκώς την εγκατάσταση.
 
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, που επισκέφθηκε σήμερα την εγκατάσταση, δήλωσε πάντως ότι το πρόγραμμα ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και μέχρι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας.