Ρωσία και Τουρκία κοντά σε μια συμφωνία για τη Λιβύη που θα αγγίζει και τη Συρία

 
Ρωσία και Τουρκία κοντά σε μια συμφωνία για τη Λιβύη που θα αγγίζει και τη Συρία

Ενημερώθηκε: 28/09/20 - 11:05

Πολύ κοντά σε μια συμφωνία για τη Λιβύη βρίσκονται Ρωσία και Τουρκία, η οποία, όπως φαίνεται, θα διασυνδέεται με τις εξελίξεις στη βορειοδυτική Συρία.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης, οι δύο χώρες βρίσκουν κοινό έδαφος για συμφωνία. Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη η δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για «συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Λιβύη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να θεσπισθεί νομικά η εκεχειρία στη Λιβύη».

Κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη, τόνισε ότι «η κρατική οντότητα της Λιβύης καταστράφηκε από αυτές τις επιθετικές ενέργειες και πρέπει να ανασυσταθεί. Η Ρωσία και η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να συμβάλουν σ’ αυτήν την ανασύσταση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μέσα σε αυτές τις δηλώσεις ουσιαστικά έδειξε πόσο έχει προχωρήσει η συνεννόηση με την Άγκυρα στο λιβυκό ζήτημα, ενώ παράλληλα έδειξε ότι βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με την Αίγυπτο, όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διατήρηση επαφών «με όλες τις πλευρές και του πολιτικούς, όπου και αν βρίσκονταν, είτε στην Τρίπολη, στην Βεγγάζη, στο Τομπρούκ, στη Σύρτη και οπουδήποτε αλλού».

Η διασύνδεση με το Συριακό

Ειδικοί όμως συνδέουν τη δυνητική συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας στο Λιβυκό με τις εξελίξεις στη Συρία, εκτιμώντας ότι δεν ήταν άσχετη η ανακοίνωσή της με την κρίση που αναζωπυρώθηκε στην Ιντλίμπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών στα βορειοδυτικά της Συρίας, σε μια επιχείρηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πιο εκτεταμένη από την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας Τουρκίας - Ρωσίας που τερμάτισε τις πολεμικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, πριν από έξι μήνες. Λίγα 24ωρα πριν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του τουρκικού και το ρωσικού στρατού είχαν οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία δεν συμφώνησε στην πρόταση της Τουρκίας να θέσει τις συριακές πόλεις Ταλ Ριφάτ και Μανμπίτζ υπό τον τουρκικό έλεγχο, ενώ διαφωνία καταγράφηκε και στην απαίτηση της Μόσχας η Άγκυρα να εγκαταλείψει τα σημεία ελέγχου μεταξύ Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ, καθώς και να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στην περιοχή και να αποσύρει βαριά όπλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, η διασύνδεση των δύο ζητημάτων φάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν ήταν εποικοδομητικές οι συζητήσεις για τη Συρία, αλλά υπάρχει συνεννόηση για τη Λιβύη. Ουσιαστικά, εκτιμούν ότι το αδιέξοδο στο Συριακό μπορεί να διευθετηθεί μέσω ανταλλαγμάτων στην επικείμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την εκεχειρία στη Λιβύη.

Αλλάζει θέση η Αίγυπτος;

Ο τελευταίος μήνας χαρακτηρίστηκε από την έντονη διπλωματική κινητοποίηση γύρω από το λιβυκό ζήτημα, με τους αναλυτές να παρατηρούν μια σημαντική μετακίνηση στη στάση της Αιγύπτου απέναντι στον στενότερο σύμμαχό της στη Λιβύη.

Την περασμένη Τετάρτη (23/9) συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, και τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ. Αποτελεί την τρίτη συνάντηση σε διάστημα ενός μήνα, αφού είχαν προηγηθεί συναντήσεις Αιγύπτιων διπλωματών και αξιωματούχων με τους δύο ισχυρούς άντρες της Λιβύης στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 18 Αυγούστου.

Η κινητικότητα αυτή ερμηνεύεται από ειδικούς ως αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του λιβυκού ζητήματος από το Κάιρο, το οποίο φαίνεται να προσανατολίζεται προς μια πολιτική λύση, η οποία προϋποθέτει μετακίνηση προς τον Σάλεχ, και απομάκρυνση από τις θέσεις του Χαφτάρ.

Στις δύο τελευταίες συναντήσεις η ρητορική της Αιγύπτου επικεντρώθηκε στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία, ενώ ο Πρόεδρος Σίσι κάλεσε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν θετικά στον δρόμο που οδηγεί στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές με βάση τα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της «Διακήρυξης του Καΐρου», η οποία «θα επιτρέψει στον Λιβυκό λαό για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και ανάπτυξης».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή της Κυριακής»