Ρωσία: Ο Πρικόζιν της Wagner κατηγορείται για ληστεία πυρομαχικών του στρατού

 
ρωσια

Ενημερώθηκε: 26/02/23 - 20:06

Απόπειρα «ληστείας» για εκατομμύρια πυρομαχικά πυροβολικού φαίνεται να προκύπτει από ορισμένα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο Twitter από τον Ιγκόρ Σούσκο, Ουκρανό παρατηρητή με ισχυρές διασυνδέσεις με «αντιφρονούντες» ρωσικούς επίσημους κύκλους.

Το πραξικόπημα είχε επιχειρηθεί από τον Γεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ιδιωτικής πολιτοφυλακής Wagner που έχει ενταχθεί στα στρατεύματα της Μόσχας από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με βάση αυτά τα έγγραφα, τα οποία θα κυκλοφόρησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του FSB, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης διαμάχης στη Μόσχα,  είχε αποφασιστεί στις αρχές Ιανουαρίου να μεταφερθούν εκατομμύρια πυρομαχικά από τις αποθήκες του ρωσικού στρατού σε δύο επιχειρησιακές μονάδες, τη 22η ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων και το 78ο κέντρο αναγνώρισης: αλλά στην πραγματικότητα ο προορισμός θα ήταν τα τμήματα του Πριγκόζιν.

Η επιχείρηση – η οποία είχε εγκριθεί από αρκετούς στρατηγούς – μπλοκαρίστηκε από την αλλαγή της φρουράς στις συνόδους των επιχειρήσεων στην Ουκρανία με την αντικατάσταση του Σεργκέι Σουροβίκιν: στη θέση του τοποθετήθηκε ο στρατηγός Valery Gerasimov, που θεωρείται αντίπαλος του αρχηγού της Wagner.

Μετά την έλλειψη «εφοδιασμού» από τις επίσημες αποθήκες, τα πράγματα για τη μισθοφορική πολιτοφυλακή γίνονται όλο και χειρότερα: όχι μόνο το Υπουργείο Άμυνας, μετά την υπόδειξη Gerasimov, φαίνεται ότι αποφάσισε να στερήσει εντελώς από τον Wagner κάθε πυρομαχικό (προκαλώντας βαριά διαμαρτυρίες από τον ίδιο τον Πριγκόζιν, σε βίντεο που έχουν γίνει viral) αλλά και απαγόρευσε στην ομάδα να στρατολογήσει άλλους κρατούμενους από ρωσικές φυλακές για να σταλούν στο μέτωπο, όπου το επίπεδο των απωλειών είναι πολύ υψηλό.

Τέλος, πριν από λίγες μέρες υπήρχαν φήμες για εντολή από το Κρεμλίνο να εξαλειφθεί κάθε αναφορά στον Πριγκόζιν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Μια καταγγελία που -κατά πολλούς- εμφανίζεται ως θανατική ποινή που ανακοινώθηκε για την ιδιωτική πολιτοφυλακή

Με πληροφορίες από Repubblica.it

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ