Ρωσία:«Λυπηρή» ή «αναγκαία»; Οι Ρώσοι είναι διχασμένοι για την επίθεση στην Ουκρανία

 
rosia_polemos

Ενημερώθηκε: 23/08/22 - 17:24

Συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κοινή γνώμη στη Μόσχα παραμένει διχασμένη ως προς  τα αποτελέσματα. Το βέβαιο είναι πως όλοι θέλουν το τέλος  του πολέμου.

 «Λυπάμαι πραγματικά για τους Ουκρανούς. Υποφέρουν για το τίποτε, δεν έκαναν κάτι κακό», δηλώνει ο Ντμίτρι Ρομανένκο, Μοσχοβίτης που ειδικεύεται στις τεχνολογίες της Πληροφορικής. Είναι 35 ετών και έχει ένα τατουάζ στον λαιμό.
Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή πολλών Ρώσων.
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν προκαλέσει την έξοδο των μεγάλων δυτικών επιχειρήσεων, όπως η Nike και McDonald's, το κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών - γεγονός που αποτελεί συνώνυμο μερικής απομόνωσης - και υψηλό πληθωρισμό.
Στην Μόσχα, είναι ορατά ορισμένα ίχνη υποστήριξης της ρωσικής εισβολής εδώ κι'εκεί, όπως τα αυτοκόλλητα «Ζ» στα παρμπρίζ κάποιων αυτοκινήτων.
Αλλά, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, οι κάτοικοι της οποίας είναι αναλογικά πιο φιλελεύθεροι σε σχέση  με την υπόλοιπη χώρα, οι περισσότεροι που ερωτήθηκαν εκφράζουν επικρίσεις ή λύπη.
Για τον Ντμίτρι Ρομανένκο, η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σήμαινε την αρχή των οικονομικών προβλημάτων. «Ολη μου η δραστηριότητα, όλες οι επιχειρηματικές μου δραστηριότητες καταστράφηκαν. Εστησα start-up.  Και τα οκτώ μου σχέδια καταστράφηκαν».

«Ολοι υποφέρουν»

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα πάντα άλλαξαν. Ολα είναι ακριβότερα», λέει η Βαλεντίνα Μπιάλικ, συνταξιούχος ιστορικός της Τέχνης, 83 ετών. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανήκουμε σε μία γενιά που πέρασε τα παιδικά της χρόνια με τον πόλεμο. Και είναι πολύ λυπηρό που τα γηρατειά μας περνούν επίσης με τον πόλεμο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ