Σαλί Μπερίσα: «Δημοκρατία του χασίς» η Αλβανία!!!

 
Σαλί Μπερίσα: «Δημοκρατία του χασίς» η Αλβανία!!!

Ενημερώθηκε: 29/06/16 - 12:59

Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί στην Αλβανία η εκτεταμένη καλλιέργεια χασίς σε όλη τη χώρα με βαριές καταγγελίες περί προστασίας των φυτειών από την αστυνομία.

Ο τέως πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλέσει μιλώντας στο Κοινοβούλιο την Αλβανία... «Δημοκρατία του χασίς». Όπως είπε, η χώρα με την εύνοια και την προστασία της κυβέρνησης του Εντι Ράμα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φυτώριο χασισοκαλλιέργειας.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση έχει αναγάγει σε ζήτημα αιχμής, το θέμα της καλλιέργειας και εμπορίας ινδικής κάνναβης στην Αλβανία, η οποία θεωρείται σήμερα ο χασισοβολόνας της Ευρώπης, με ανοιχτές καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις φυτείας χασίς, προστατεύονται από δομές της αστυνομίας. Αναφέρθηκαν περιοχές, όπως το Τεπελένι, Χιμάρα, Αυλώνα, Άγιοι Σαράντα και πολλές άλλες στην Βόρεια και Κεντρική Αλβανία.

Τις καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης, το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης συνοδεύει με στοιχεία και φωτογραφίες που δημοσιεύονται συχνά στην εφημερίδα - όργανο του κόμματος.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντικρούει τις κατηγορίες και με ανακοινώσεις της ενημερώνει πως τις τελευταίες ημέρες μόνο η αστυνομία κατάστρεψε σε όλη τη χώρα περισσότερες από 110 χιλιάδες φυτά χασίς.

Οι επικριτές της, ωστόσο, αντιτείνουν πως οι συλλήψεις καλλιεργητών είναι μηδαμινές, γεγονός που, όπως ισχυρίζονται, προκαλεί πολλά άλλα ερωτηματικά.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Ράμα σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που έτυχε μεγάλης προβολής, κατέστρεψε μεγάλες φυτείες ινδικής κάνναβης στο χωριό Λαζαράτι, στην περιοχή του Αργυρόκαστρου, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στο όλο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

Ωστόσο η «επιδημία» επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης αποτελεί έναν τρόπο να εξασφαλίζουν ή να συμπληρώνουν χιλιάδες οικογένειες το εισόδημά τους, σε μια φτωχή χώρα στην οποία σαρώνει η διαφθορά.