Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου: Το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους που άλλαξε την πορεία του κόσμου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου: Το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους που άλλαξε την πορεία του κόσμου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 11/09/17 - 08:42
του Στέφανου Τσουλάκη

Λένε πως στα συγκλονιστικά γεγονότα ο καθένας θυμάται ακριβώς τι έκανε εκείνη την στιγμή που «έσκαγε» η είδηση. Για τον γραφόντα η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 πάντα θα θυμίζει την πρώτη μέρα στο σχολείο, όταν και γυρνώντας με παρέα φίλων στο σπίτι, άνοιξε την τηλεόραση....

Η εικόνα έδειχνε τον έναν από τους δύο πύργους ορόσημο της Νέας Υόρκης να φλέγεται. Ακόμα κανείς δεν ήξερε τι είχε συμβεί. Ο φλεγόμενος πύργος ήταν εκεί να συγκρατεί το μάτι στην οθόνη και την σκέψη ακόμα και ενός νεαρού εφήβου να τρέχει. Στις ειδήσεις μιλούσαν για ατύχημα. Πως ένα μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο έπεσε από λάθος πάνω στον Πύργο. Μέχρι η σκέψη να συγκροτηθεί από αυτό το πρωτόγνωρο θέαμα, ένα αεροπλάνο έπεφτε σε ζωντανή μετάδοση στον δεύτερο Πύργο.

Αυτό ήταν. Σοκ. Ένα μούδιασμα που πλημμύρισε την σκέψη και το κορμί, βλέποντας ένα αεροπλάνο να πέφτει με σφοδρότητα πάνω στον δεύτερο Πύργο ενώ ο πρώτος είχε ήδη τυλιχτεί στις φλόγες. Οι πληροφορίες από τους δημοσιογράφους να έρχονται με μορφή πολυβόλου καθώς οι συγκλονιστικές εικόνες γέμιζαν τις οθόνες και μας καθήλωναν.

Τα φλεγόμενα κτίρια σύμβολα να δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι, την ίδια στιγμή όπου άνθρωποι πραγματοποιούσαν βουτιές θανάτου από τα παράθυρα. Νιώθαμε την αδυναμία του κόσμου που βρισκόταν στα κτίρια να σωθεί και κάθε πτώση από τα παράθυρα, ήταν σαν μαχαιριά στην ανθρώπινη φύση.

Έπειτα ήρθαν κι άλλες ειδήσεις. Δεν ήταν μόνο οι Δίδυμοι Πύργοι. Ακόμη ένα αεροπλάνο είχε πέσει στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ενώ ακόμα ένα. Η πτήση 93 της United Airlines είχε καταπέσει έξω από την Βιρτζίνια για άγνωστο λόγο μέχρι εκείνη την ώρα. Μια ιστορία γενναιότητας όπως απεδείχθη αργότερα, καθώς οι ίδιοι οι επιβάτες με αυτοθυσία απέτρεψαν την μεγάλη καταστροφή από το να ρίξουν οι τρομοκράτες το αεροπλάνο στον Λευκό Οίκο. Έδωσαν τις ζωές τους για να μην χαθεί το σύμβολο για την χώρα τους.

Από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο, όλοι βρίσκονταν μπροστά σε μια οθόνη με τους δημοσιογράφους να αρχίζουν να ψελλίζουν για πρώτη φορά την λέξη «τρομοκρατία». Για πρώτη φορά φαινόταν πως ο «γίγαντας» που άκουγε στο όνομα των ΗΠΑ ήταν και εκείνος ευάλωτος.

Για πρώτη φορά πολλοί από εμάς ακούγαμε τα ονόματα Οσάμα μπιν Λάντεν και Αλ Κάιντα. Ο εχθρός των ΗΠΑ που έγινε για χρόνια ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του πλανήτη, και ο θάνατος του επί προεδρίας Ομπάμα έφερε έναν αναστεναγμό ανακούφισης από την Ανατολική μέχρι την Δυτική ακτή των ΗΠΑ. Στις 2 Μαΐου του 2011 οι Αμερικανοί ένιωθαν πως μπορούν πλέον να αναπνεύσουν ξανά χωρίς φόβο.

Χωρίς να το γνωρίζουμε οι περισσότεροι εκείνη την ημέρα άρχισε να γράφεται ιστορία και ο πλανήτης να εισέλθει σε μια διαφορετική εποχή, που τίποτα δεν θύμιζε τις προηγούμενες δεκαετίες. Από την εποχή της αγαπημένης αφελούς σεξουαλικής απελευθέρωσης των 80's και την πορεία προς την οικονομική ευμάρεια των 90's εισερχόμασταν σε μια νέα περίοδο τρόμου και πολέμων.

Ο George Bush jr. Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάλεσε λίγο αργότερα τον πλανήτη να συνταχθεί μαζί του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο πλανήτης μας δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος από τότε...

Η 11η Σεπτεμβρίου σε αριθμούς

Συνολικός αριθμός νεκρών: 2.819
Αριθμός νεκρών στον Πύργο Ένα: 1.402
Αριθμός νεκρών στον Πύργο Δύο: 614
Αριθμός κρατών που έχασαν πολίτες κατά τις επιθέσεις: 115
Αναλογία νεκρών ανδρών/γυναικών: 3/1
Μονάδες αίματος που δόθηκαν στο κέντρο αιμοδοσίας της Νέας Υόρκης: 36.000
Αριθμός παιδιών που έχασαν γονέα: 3.051
Ποσοστό Αμερικανών που είχαν γνωστό ή συγγενή στους Δίδυμους Πύργους: 20%
Τόνοι συντριμμιών που απομακρύνθηκαν από το σημείο: 1.506.124
Απώλεια μονάδων του Dow Jones μετά την επανέναρξη του χρηματιστηρίου: 684,81
Οικονομικές απώλειες της Νέας Υόρκης μετά την 11η Σεπτεμβρίου: 105 δισ. δολάρια
Ποσό χρημάτων σε δωρεές: 1,4 δισ. δολάρια
Αύξηση στις αιτήσεις για εργασία στη CIA: 50%
Αύξηση στις αιτήσεις για σπουδές νομικής: 17,9%
Αριθμός τραγουδιών που απαγορεύτηκαν από ραδιοφωνικούς σταθμούς: 150
Αριθμός των Αμερικανών που άλλαξαν το μέσο μεταφοράς από αεροπλάνο σε αυτοκίνητο το 2001: 1,4 εκατομμύρια
Αριθμός πολιτών που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες: 422.000