Σε δύο νέες γυναίκες "σκλάβες του σεξ" το βραβείο Ζαχάροφ

 
Σε δύο νέες γυναίκες "σκλάβες του σεξ" το βραβείο Ζαχάροφ

Ενημερώθηκε: 27/10/16 - 18:15

Στη Νάντια Μουράντ και στην Λαμίγια Μπασάρ, δύο νέες γυναίκες Γεζίντι που έζησαν τη φρίκη όταν απήχθησαν από τζιχαντιστές του Ισλάμικού Κράτους και έζησαν σαν σκλάβες του σεξ απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ.

Το ετήσιο βραβείο για την ελευθερία της σκέψης που τιμά κάθε σημαντική συνεισφορά στο αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως ήταν "μια συμβολική και σημαντική απόφαση για την στήριξη όλων των ανθρώπων που επιζούν και φτάνουν στην Ευρώπη ως πρόσφυγες".

Η 23χρονη Νάντια και η 18χρονη Λαμίγια είναι δύο ακτιβίστριες της κοινότητας Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχου εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.

Οι δύο κοπέλες ζούσαν στο χωριό Κόσο όταν οι τζιχαντιστές έσφαξαν όλους τους άντρες και τα αγόρια, ενώ όλες οι γυναίκες, μετάξυ αυτών και τα δύο κορίτσια και οι αδελφές τους απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.

Στη σφαγή στο Κόσο η Νάντια έχασε έξι από τους αδερφούς και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες ογδόντα μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία. Θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έπεσε και η Λαμίγια μαζί με τις έξι αδελφές της. Πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του ISIS.

Τον Νοέμβριο του 2014, κατόρθωσε να δραπετεύσει με τη βοήθεια γειτόνων της οι οποίοι την έβγαλαν από την περιοχή που ελεγχόταν από τον ISIS, και έτσι έφτασε σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία.

Ένα έτος αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, η Μουράντ μίλησε για την εμπειρία της στην πρώτη στην ιστορία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας.