Σε κυκλοφορία η εντυπωσιακή υποθαλάσσια σήραγγα του Βοσπόρου

 
Σε κυκλοφορία η εντυπωσιακή υποθαλάσσια σήραγγα του Βοσπόρου

Ενημερώθηκε: 22/12/16 - 11:12

Εγκαινιάζεται σήμερα η υποθαλάσσια σήραγγα στην Τουρκία. Η σήραγγα που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα του Βοσπόρου θα ενώσει το ασιατικό με το ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Η υποθαλάσσια σήραγγα, Eurasia Tunnel, που εγκαινιάστηκε την Τρίτη από τον Ταγίπ Ερντογάν παραδόθηκε σήμερα σε χρήση αλλάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων

Η σήραγγα έχει συνολικό μήκος 14,6 χιλιομέτρων και καλύπτει ένα κομμάτι που έχει αυξημένη κίνηση, από το Καζλίτσεσμε της ευρωπαϊκής πλευράς της Πόλης μέχρι το Γκιόζτεπε της ασιατικής. Θα μειώσει το χρόνο κάλυψης σε 15 λεπτά από τα 100 που χρειάζονται τώρα για να διανύσει κανείς την απόσταση αυτή. Τα 5,4 χιλιόμετρα της σήραγγας, που έχει σχεδιαστεί να αντέχει σεισμούς των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι κάτω από τη θάλασσα. Το πιο βαθύ σημείο είναι στα 106 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το όριο ταχύτητας στη σήραγγα έχει οριστεί στα 70 χλμ την ώρα. Απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών και οχημάτων ύψους πάνω από 2,8 μ. Το τούνελ παρακολουθείται με κάμερες και ηλεκτρονικά μέσα για ασφάλεια και παραβάσεις. Τα εγκαίνια έγιναν μεν, αλλά τα πρώτα οχήματα πέρασαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί. Η σήραγγα αρχικά θα λειτουργεί για 14 ώρες την ημέρα και σταδιακά μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2017 θα αρχίσει να λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση. Αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 1.290 έως και 130 χιλιάδες διερχόμενα αυτοκίνητα. Το κράτος έχει εγγυηθεί στο σχήμα που ανέλαβε την ανέγερση και εκμετάλλευση για 24 χρόνια, τη διέλευση τουλάχιστον 68.500 οχημάτων ημερησίως. Για το έργο δαπανήθηκαν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συγκεκριμένο έργο αναδείχτηκε -μαζί με το δικό μας Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος- ως μία από τις καλύτερες κατασκευές για το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρές συνταξιούχων στις τράπεζες για να εισπράξουν το κουτσουρεμένο ΕΚΑΣ και τη 13η σύνταξη

ΚΑΙΡΟΣ 22/12/2016: Χιόνια, ισχυροί άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Υπάλληλοι της Google μηνύουν την εταιρεία για παράνομη απαγόρευση επικοινωνίας μεταξύ τους