Η ένταση στα Στενά του Ορμούζ χτυπά «κόκκινο» μετά την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης «Project Freedom», η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των εκατοντάδων εγκλωβισμένων πλοίων και την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας.
Η Τεχεράνη αντέδρασε οργισμένα, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ να προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την ουσιαστική της αντίδραση, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για παραβίαση της εκεχειρίας και επιβολή παράνομου αποκλεισμού που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εκρηκτική, ειδικά μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή των ιρανικών σκαφών που θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την επιχείρηση.
Ήδη επιβεβαιώθηκε η βύθιση επτά ιρανικών ταχυπλόων από αμερικανικές δυνάμεις, γεγονός που πυροδότησε περαιτέρω λεκτική κλιμάκωση, με Ιρανούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο ως «Σχέδιο Αδιέξοδο» και να τονίζουν πως τα Στενά θα ανοίξουν μόνο με τη δική τους βούληση.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους χωρίς όμως να υποχωρήσει, διευκρινίζοντας ότι η εκεχειρία τυπικά παραμένει σε ισχύ και ότι η Ουάσινγκτον δεν επιζητά τη σύγκρουση, αλλά διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, θεωρώντας την επανέναρξη των εχθροπραξιών αναπόφευκτη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι έχουν ήδη καταρτιστεί εκτενείς λίστες με νέους ιρανικούς στόχους, οι οποίες επικαιροποιούνται καθημερινά, εν αναμονή μιας πιθανής γενίκευσης του πολέμου.