Σι: «Κίνα και Μόσχα μοιράζονται παρόμοιους στόχους» - «Σας ζηλεύουμε» απαντά ο Πούτιν

 
ΠΟΥΤΙΝ

Ενημερώθηκε: 20/03/23 - 17:20

Δεκτός στο Κρεμλίνο, αρχικά ανεπισήμως, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, έγινε σήμερα ο Κινεζός πρόεδρος από τον Ρώσο ομόλογό του, σε μία επίσκεψη που έχει δημιουργήσει πλείστες όσες προσδοκίες για τη ρωσική πλευρά και ισάριθμες ανησυχίες στη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «αγαπημένο φίλο» τον Σι Τζινπίνγκ, με τον Κινέζο πρόεδρο, ανταποδίδοντας τον χαρακτηρισμό, να τονίζει ότι Κίνα και Ρωσία οφείλουν να έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Εξάλλου, μία από τις πρώτες δηλώσεις του Σι, πατώντας το πόδι του σε ρωσικό έδαφος, ήταν ότι αναμένει εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στο Κινέζο ομόλογό του ότι έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις του Πεκίνου για ειρήνευση στην Ουκρανία και ότι, μάλιστα, τις έχει δει με τον δέοντα σεβασμό.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως οικοδεσπότης, δήλωσε ότι «κάπως ζηλεύει» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και θα συζητήσουμε όλες αυτές τις ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών σας» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «ζηλεύει ελαφρώς» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Σι στη Μόσχα: Οι «αγαπημένοι φίλοι», η «ζήλια» του Πούτιν και το ειρηνευτικό σχέδιο-1
Τιμητικό άγημα κατά την άφιξη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα. (©Reuters)

Ως απάντηση, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι γνωρίζει ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για τη Ρωσία και ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος απολαύει της στήριξης της ρωσικού λαού.

ΗΚίνα και η Ρωσία «μοιράζονται παρόμοιους στόχους», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα Δευτέρα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα.

«Είναι αλήθεια ότι και οι δύο χώρες μας μοιράζονται τους ίδιους, ή κάποιους παρόμοιους στόχους. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την ευημερία των αντίστοιχων χωρών μας... μπορούμε να συνεργαστούμε και να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Σι Τζινπίνγκ και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να επισκεφθώ ξανά τη Ρωσία, μετά από πρόσκλησή σας. Και ότι η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που επισκέφτηκα μετά την επανεκλογή μου ως Πρόεδρος της Κίνας» υπογράμμισε.

«Χάρη στην ισχυρή ηγεσία σας, η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη της ευημερίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα υποστηρίξει σθεναρά τις καλές σας προσπάθειες».

Ταυτόχρονα, ο Κινέζος ηγέτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας για την υποστήριξή του στο Πεκίνο.

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του από τότε που εξασφάλισε μια πρωτόγνωρη τρίτη θητεία αυτό τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο έτοιμο να σταθεί στο πλευρό της απέναντι σε μια εχθρική Δύση, την οποία κατηγορεί ότι προσπαθεί να απομονώσει και οδηγήσει τη Μόσχα στην ήττα.

«Μπορούμε να αισθανθούμε ότι το γεωπολιτικό τοπίο υφίσταται δραστικές αλλαγές», δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα People’s Daily που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι έχει μεγάλες ελπίδες για την επίσκεψη του «παλιού καλού φίλου» του.

Πούτιν - Σι

Για τον Σι, η επίσκεψη αποτελεί διπλωματική ακροβασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είναι βαθιά επιφυλακτικοί για τα κίνητρα της Κίνας, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία και της παρείχε οικονομική σανίδα σωτηρίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ