Σημάδια επαναπροσέγγισης ΕΕ-Κίνας την ώρα που ο Σι Τζινπίνγκ είναι στη Μόσχα

 
ss

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 07/05/25 - 23:04

Τα σημάδια μιας διπλωματικής επανεκκίνησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας συνεχίζουν να εντείνονται, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο διπλασιάζει τη "χωρίς όρια" συνεργασία του με τη Μόσχα, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν παράγοντας αποκλεισμού στα μάτια του μπλοκ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντάλλαξαν μηνύματα την Τρίτη με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κιάν, γιορτάζοντας την 50ή επέτειο των διμερών σχέσεων.

Με αισιόδοξο τόνο, οι δηλώσεις υπογραμμίζουν την αμοιβαία βούληση να προωθήσουν τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Η επέτειος "πραγματοποιείται σε μια στιγμή παγκόσμιας αβεβαιότητας και γεωπολιτικών αλλαγών, που υποκρύπτουν την κοινή μας ευθύνη για την υπεράσπιση όλων των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", έγραψαν η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα.

"Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εμβάθυνση της εταιρικής μας σχέσης με την Κίνα. Μια ισορροπημένη σχέση, βασισμένη στη δικαιοσύνη και την αμοιβαιότητα, είναι προς το κοινό μας συμφέρον".

Η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του Σι ήταν πιο λεπτομερής και αισιόδοξη, περιγράφοντας την επέτειο ως μια ευκαιρία να "ανοίξει ένα καλύτερο μέλλον για τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ".

"Μια υγιής και σταθερή σχέση Κίνας-ΕΕ δεν λειτουργεί μόνο προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά αποφέρει επίσης οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο", ανέφερε το κινεζικό κείμενο.

Η διατύπωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε η φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη προεδρική της θητεία, όταν επινόησε τον όρο "de-risking" για την εξάλειψη των επικίνδυνων εξαρτήσεων από την Κίνα και κατήγγειλε τακτικά τις σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.

"Ο ξεκάθαρος στόχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι η συστημική αλλαγή της διεθνούς τάξης με την Κίνα στο επίκεντρό της", δήλωσε σε μια ομιλία-ορόσημο που εκφώνησε τον Μάρτιο του 2023.

Η σκληρή στάση της φον ντερ Λάιεν κέρδισε τα εύσημα της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και έφερε τα κράτη - μέλη πιο κοντά σε μια ενιαία θέση για την Κίνα, ακόμη και αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες. Το Πεκίνο, αντιθέτως, δυσανασχέτησε με την προσέγγιση και επέκρινε δριμύτατα την "απενοχοποίηση" ως απροκάλυπτα συγκρουσιακή και πολιτικά υποκινούμενη.

Όταν η φον ντερ Λάιεν έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία τον Ιούλιο του 2024, οι κατευθυντήριες γραμμές της υποσχέθηκαν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, χωρίς καμία ένδειξη άμβλυνσης.

"Η πιο επιθετική στάση και ο αθέμιτος οικονομικός ανταγωνισμός από την Κίνα, η "χωρίς όρια" φιλία της με τη Ρωσία - και η δυναμική των σχέσεών της με την Ευρώπη - αντανακλούν μια μετατόπιση από τη συνεργασία στον ανταγωνισμό", έγραψε τότε.

Όμως η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο άλλαξε εν μία νυκτί τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς, αναγκάζοντας την ΕΕ να επανεξετάσει τις σχέσεις της τόσο με συμμάχους όσο και με αντιπάλους.

Ειδικότερα, οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ ώθησαν τις Βρυξέλλες να εξετάσουν εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και γρήγορα τροφοδότησαν εικασίες για επικείμενη διπλωματική επανεκκίνηση, μια εντύπωση που ενισχύθηκε περαιτέρω από τα μηνύματα που εστάλησαν για την 50ή επέτειο.

Ursula von der Leyen and Xi Jinping are scheduled to meet in mid-July.
Ursula von der Leyen and Xi Jinping are scheduled to meet in mid-July.European Union, 2023.

Αδέξιος συγχρονισμός

Η εορταστική ανταλλαγή, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Την Τετάρτη, ο Σι Τζινπίνγκ κατευθύνθηκε στη Μόσχα για μια τετραήμερη κρατική επίσκεψη που θα περιλαμβάνει τη στρατιωτική παρέλαση που θα φιλοξενήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, ένα γεγονός που οι Βρυξέλλες απέρριψαν ως προπαγάνδα. Ο Πούτιν λέει ότι ο Σι θα είναι ο "κύριος προσκεκλημένος" της παρέλασης.

Η παρουσία του Κινέζου προέδρου δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η φον ντερ Λάιεν, ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας, θα ήταν τώρα πρόθυμη να αλλάξει ταχύτητα και να παραβλέψει τη συμμαχία του Πεκίνου με τη Μόσχα προς όφελος των εμπορικών ευκαιριών.

Η Πάουλα Πίνιο, επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, παραδέχθηκε ότι η εταιρική σχέση Σι-Πούτιν "σαφώς δεν αποτελεί εποικοδομητικό στοιχείο", αλλά δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί ακόμη να συνεργαστεί "εποικοδομητικά" με την Κίνα σε άλλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο.

"Βλέπουμε έναν αριθμό τομέων στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Κίνα και στους οποίους μπορούμε να έχουμε πιο επιδραστικά αποτελέσματα αν συνεργαστούμε. Είναι ακριβώς αυτό που ανυπομονούμε να κάνουμε", δήλωσε η Πίνιο την Τετάρτη. "Στους τομείς όπου έχουμε διαφορετικές απόψεις, συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε με μεγάλο άνοιγμα και ειλικρίνεια".

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει "την ευθύνη να επισημάνει τις προφανείς παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ", όπως η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία το Πεκίνο αποκαλεί απλώς "κρίση".

"Αν η Κίνα θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να έχει ρόλο να διαδραματίσει", πρόσθεσε η Πίνιο.

Η στενή φιλία του Πεκίνου με τη Μόσχα είναι μια εξέχουσα πηγή μυθοπλασίας στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, αλλά σίγουρα όχι η μόνη.

Άλλες εντάσεις αφορούν τις μαζικές εξαγωγές κινεζικών προϊόντων χαμηλού κόστους, τη μεγάλη χρήση κρατικών επιδοτήσεων εις βάρος των ξένων ανταγωνιστών, τους προστατευτικούς κανονισμούς που εμποδίζουν τη δίκαιη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, την επιτήρηση ιδιωτών και εταιρειών, τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, την επιθετική συμπεριφορά στα στενά της Ταϊβάν, την καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν έντονα τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας, οι δύο πλευρές δεν φείδονται σημάτων καλής θέλησης: Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, ενώ το Πεκίνο ήρε τις κυρώσεις αντιποίνων σε βάρος πέντε μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ