Σκάνδαλο κατασκοπείας στη Γερμανία: Στα ύψη η αγωνία των συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών

 
bnv

Ενημερώθηκε: 07/10/26 - 23:37

Σε μείζονα διεθνή κρίση ασφαλείας εξελίσσεται η σύλληψη του πρώην προέδρου της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), Άουγκουστ Χάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, διενέργεια κατασκοπείας και αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας, ο Χάνινγκ (επικεφαλής της BND την περίοδο 1998-2005) λάμβανε από συλληφθέντα συνεργό του χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευε επί σειρά ετών σε ξένη μυστική υπηρεσία.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε άμεσο συναγερμό στις συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών, με τον νυν διοικητή της BND, Μάρτιν Γιέγκερ, να επικοινωνεί εκτάκτως με τους επικεφαλής της αμερικανικής intelligence, της βρετανικής MI6 και της GCHQ. Ο Γιέγκερ παρείχε διαβεβαιώσεις ότι διεξάγεται ενδελεχής έρευνα για την πλήρη χαρτογράφηση των διαρροών, την ώρα που το Λονδίνο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την πιθανή αποκάλυψη Βρετανών πρακτόρων και την ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών που μοιράστηκε με το Βερολίνο.

Η υπόθεση λαμβάνει και έντονες πολιτικές διαστάσεις, καθώς η σύλληψη συμπίπτει με την επίσημη επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού Άντι Μπέρναμ στη Γερμανία για συνομιλίες με τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας επανέρχονται οι διασυνδέσεις του Χάνινγκ με ισραηλινές εταιρείες ασφαλείας, αλλά και η εμπλοκή του σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως η έρευνα για την απαγωγή δύο παιδιών στη Δανία το 2024.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ