Σκληρή κριτική από τους διεθνείς παρατηρητές στον Ερντογάν για το δημοψήφισμα

 
Σκληρή κριτική από τους διεθνείς παρατηρητές στον Ερντογάν για το δημοψήφισμα

Ενημερώθηκε: 18/04/17 - 09:22

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από διεθνείς παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Τουρκία . Τις ανησυχίες των παρατηρητών παίρνει υπόψη της η Ουάσιγκτον (η πρώτη που αντέδρασε) ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε χαρακκτηρίζοντας απαράδεκτο το σχόλιο.

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά κριτήρια

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του "Ναι" στην κάλυψη των ΜΜΕ.

 απόπειρα πραξικοπήματος

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε χθες στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την.

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.

Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του "Ναι" κυριάρχησε στην κάλυψη των ΜΜΕ.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΘΕΙΑΣ


 Επίθεση Ερντογάν στον ΟΑΣΕ

Σε ομιλία του σε οπαδούς του σήμερα το απόγευμα, ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του στην επιτροπή του ΟΑΣΕ που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα κατώτερο των διεθνών κριτηρίων: «Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λεγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

Η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λεγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

Ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος στους παρατηρητές «να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

 Δημοψήφισμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο να οργανώσει ένα δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν τη συνέχιση ή το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ημέρα μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.

«Μας έχουν να περιμένουμε έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 54 χρόνια, έτσι δεν είναι; (...) Μπορούμε να απευθυνθούμε στο λαό μας και να υπακούσουμε στην απόφασή του» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε αναμένεται να προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να παγώσει τις διαπραγματεύσεις. Για να πούμε την αλήθεια, αυτό δεν είναι τόσο πολύ σημαντικό για εμάς. Ας μας ενημερώσουν για την απόφασή τους!» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

 Η Άγκυρα απορρίπτει τις επικρίσεις των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων. Και τονίζει ότι, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση. Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πρίν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατηλειμμένη και δεν λαμβάνει υπ' όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατηλειμμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Ουάσιγκτον δίνει προσοχή στις ανησυχίες των Ευρωπαίων παρατηρητών

Oι ΗΠΑ προέτρεψαν σήμερα την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί την αντιπολίτευση και την ελευθερία της έκφρασης, ένα εικοσιτετράωρο μετά το δημοψήφισμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν, που ωστόσο, όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές, διεξήχθη υπό άνισους όρους.

Η Ουάσιγκτον δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, όμως καταγράφει τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών «όποια κι αν είναι η ψήφος τους».

«Οι δημοκρατίες είναι ακόμα πιο ισχυρές όταν σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, ιδίως στα δύσκολα ζητήματα» επισήμανε ο Μαρκ Τόνερ, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Τουρκία, για την οποία οι δεσμεύσεις υπέρ ενός κράτους Δικαίου κι ενός ελεύθερου και πλουραλιστικού Τύπου είναι απαραίτητες» συμπλήρωσε ο ίδιος σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη σε δημοσιογράφους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Μαρκ Τόνερ η Ουάσιγκτον λαμβάνει υπόψη «τις παρατυπίες που καταγράφθηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας και το άνισο βήμα της δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας, που εκτυλίχθηκε ενώ βρίσκεται σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει την πλήρη έκθεση της αποστολής των παρατηρητών, που αναμένεται να εκδοθεί σε αρκετές εβδομάδες από σήμερα.