Σοκ! Σκλαβοπάζαρα στον πλανήτη στο έτος 2017

Σοκ! Σκλαβοπάζαρα στον πλανήτη στο έτος 2017
Ενημερώθηκε: 12/04/17 - 11:04

Στοιχεία σοκ που θέτουν σε αμφισβήτηση την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού εν έτη 2017 δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Γιατί μπορεί οι άνθρωποι να σχεδιάζουν να κατακτήσουν τον Άρη και να ονειρεύονται διαστρικά ταξίδια, αλλά ακόμα στον πλανήτη Γη υπάρχουν σκλάβοι!

Με τους ανθρώπους στις περισσότερες χώρες του κόσμου να μπορούν να απολαμβάνουν έστω και τα ελάχιστα βασικά αγαθά, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν και χειρότερα, καθώς σε πολλές γωνιές του πλανήτη που βλέπει την τεχνολογία και την καινοτομία να καλπάζουν, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καν το δικαίωμα της ιδιας τους της υπόστασης και πωλούνται έναντι χρηματικού ποσού...

Το θλιβερό αυτό γεγονός κατήγγειλε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τόνισε την ύπαρξη αληθινών «σκλαβοπάζαρων» στη Λιβύη, όπου κυρίως αφρικανοί μετανάστες πωλούνται για 200 ως 500 δολάρια.

«Πάτε στο παζάρι και μπορείτε να πληρώσετε από 200 μέχρι 500 δολάρια για να αποκτήσετε έναν μετανάστη» και να τον χρησιμοποιήσετε για «τις δουλειές σας», εξήγησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη, ο Οσμάν Μπελμπέισι.

Κάποιοι από τους μετανάστες αυτούς καταφέρνουν «να αποδράσουν», άλλοι όμως παραμένουν «στη σκλαβιά» για πολλούς μήνες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ, ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, εξήγησε ότι το προσωπικό του στη Λιβύη και στον Νίγηρα μπόρεσε να καταγράψει «σοκαριστικές» μαρτυρίες μεταναστών για τα «σκλαβοπάζαρα» αυτά, όπου πωλούνται άνδρες και γυναίκες. Οι αγοραπωλησίες γίνονται σε δημόσιους χώρους, ή χώρους στάθμευσης.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΔΟΜ επικαλείται τη φρικιαστική μαρτυρία ενός μετανάστη από τη Σενεγάλη, το όνομα του οποίου δεν δίνει στη δημοσιότητα. Ο άνδρας αυτός αρχικά πλήρωσε 320 δολάρια σε έναν διακινητή για να τον μεταφέρει στη Λιβύη από την Αγκαντέζ, στον Νίγηρα.

Έπειτα από δύο ημέρες ταξιδιού διαμέσου της ερήμου, με ένα αυτοκίνητο με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς με οδηγό, έφτασε στη Σάμπχα, στη νοτιοδυτική Λιβύη. Τότε ο οδηγός υποστήριξε πως δεν είχε λάβει την αμοιβή του και πήγε τον Σενεγαλέζο σε ένα «σκλαβοπάζαρο». Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πωλούνταν κι αγοράζονταν σε ένα πάρκινγκ από Λίβυους, με τη βοήθεια Γκανέζων και Νιγηριανών που δούλευαν για αυτούς.

Αφού πουλήθηκε, ο Σενεγαλέζος μετανάστης μεταφέρθηκε σε διάφορα ακίνητα, αυτοσχέδιες «φυλακές», όπου εκατοντάδες μετανάστες βασανίζονταν, ακόμη και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με μέλη των οικογενειών τους—οι οποίες κατόπιν μάθαιναν ότι έπρεπε να πληρώσουν για την ελευθερία των σκλάβων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο ΔΟΜ, οι γυναίκες πωλούνταν ως σεξουαλικές σκλάβες.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Γνωρίζουμε ότι οι μετανάστες που πέφτουν στα χέρια των διακινητών γίνονται θύματα συστηματικού υποσιτισμού, σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και φόνου», επισήμανε ο Μοχάμεντ Αμπντικέρ, στέλεχος του ΔΟΜ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Για τις γυναίκες ακούσαμε πολύ άσχημα πράγματα (...) βιασμοί, εξαναγκασμοί στην πορνεία», ανέφερε ο Μπελμπέισι.

Ορισμένοι από τους μετανάστες που αδυνατούν να πληρώσουν τους δεσμώτες τους δολοφονούνται, ή αφήνονται να λιμοκτονήσουν. Όταν πεθάνουν ή αφεθούν ελεύθεροι αγοράζονται άλλοι για να τους αντικαταστήσουν, σημειώνει ο ΔΟΜ.
Μετανάστες θάβονται σε ανώνυμους τάφους και οι οικογένειές τους δεν μαθαίνουν ποτέ τι τους συνέβη. «Ακούμε για ομαδικούς τάφους στην έρημο», σημείωσε ο Αμπντικέρ.

Η Λιβύη αποτελεί κόμβο για τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Πάνω από 150.000 έκαναν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής φέτος σχεδόν 27.000 μετανάστες αφίχθησαν στην Ιταλία, περίπου 7.000 περισσότεροι από ότι πέρυσι, ενώ πάνω από 600 πιστεύεται ότι πνίγηκαν ή πέθαναν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ και δέος ο στόχος των τρομοκρατών που ήθελαν να σκοτώσουν όλη την ομάδα της Ντόρτμουντ (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Η στρατιωτικη πολιτική μας στη Συρία παραμένει ίδια-Η συντριβή του ISIS

Σοκάρει ο γιος Τράμπ: Η Ιβάνκα έπεισε τον πατέρα μας να επιτεθεί στη Συρία!