Σολτς – Σι: «Ανεύθυνες και επικίνδυνες» οι απειλές για χρήση πυρηνικών

 
ΣΟΛΤΣ

Ενημερώθηκε: 04/11/22 - 19:06

Από το Πεκίνο όπου είχαν συνάντηση σήμερα, οι κ.κ. Σι Τζινπίνγκ και Όλαφ Σολτς καταδίκασαν ως «ανεύθυνες και επικίνδυνες» τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

«Ανέφερα στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στη Μόσχα», δήλωσε από την πλευρά του ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε τον Σι στο Πεκίνο έπειτα από την πανδημία και το πρόσφατο ιστορικό 20ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. 

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου», σημείωσε από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός  Λι Κεκιάνγκ, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος Σι όσο και ο πρωθυπουργός Λι απέφυγαν στις δηλώσεις τους να αναφέρουν ονομαστικά τη Ρωσία.

Υπενθυμιζεται οτι κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον κ. Σολτς, ο κ. Σι τόνισε ότι είναι εύκολο να καταστρέψεις την πολιτική εμπιστοσύνη, αλλά δύσκολο να την ξαναχτίσεις και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να το φροντίσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ για τη συνάντησης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο κ. Σι είπε επίσης στον κ. Σολτς ότι η Κίνα και η Γερμανία πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να φροντίζουν η μία για τα βασικά συμφέροντα της άλλης, σύμφωνα με το Xinhua.

Νωρίτερα, ενώ υποδεχόταν τον κ. Σολτς στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην καρδιά του Πεκίνου, ο κ. Σι προέτρεψε τις δύο χώρες να συνεργαστούν πιο στενά σε διεθνή θέματα. «Ως μεγάλες και με επιρροή χώρες, σε περιόδους αλλαγών και αναταραχών, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο, για να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», είπε ο κ. Σι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Προς το παρόν, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και ασταθής», είπε.

Πριν από τη μεσημεριανή τους συνάντηση, ο κ. Σολτς είπε στον κ. Σι ότι ήταν καλό που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν προσωπικά σε τεταμένες στιγμές και ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, σύμφωνα με μια καταγραφή των παρατηρήσεων που παρείχε η γερμανική αντιπροσωπεία.

Στη συνέχεια, ο κ. Σολτς συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ το απόγευμα της Παρασκευής, όπου είπε στον Κινέζο πολιτικό ότι ήταν σαφές πως η Κίνα και η Γερμανία δεν είναι υπέρ της αποσύνδεσης των οικονομιών τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συζήτησή του με τον κ. Λι, ο κ. Σολτς είπε ότι έθεσε και το θέμα της Ταϊβάν. Η Κίνα διεκδικεί το νησί ως δικό της έδαφος και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να το θέσει υπό τον έλεγχό της.

«Όπως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, ακολουθούμε μια πολιτική μιας Κίνας. Αλλά έχω καταστήσει εξίσου σαφές ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo της Ταϊβάν πρέπει να είναι ειρηνική ή με αμοιβαία συναίνεση», είπε.

Εμβόλια

Ο Γερμανός καγκελάριος εξασφάλισε τη δυνατότητα εμβολιασμού των Γερμανών πολιτών στην Κίνα με το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech, την ώρα που όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί στην Κίνα έχουν λάβει τα παλιάς τεχνολογίας κινεζικά σκευάσματα.

Παράλληλα δήλωσε ότι ζήτησε από την κινεζική ηγεσία να καταστήσει το αμερικανογερμανικό εμβόλιο διαθέσιμο σε όλους τους Κινέζους.

Εκπρόσωπος της BioNTech είπε στο Reuters ότι αρχικά θα εισαχθούν εμβόλια για την κινεζική αγορά. Προφανώς αυτό σημαίνει πως αργότερα θα μπορούν και να παράγονται εκεί.

Οι δύο χώρες «συμφώνησαν σε στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας», είπε ο κ. Σολτς. «Αυτό περιλαμβάνει επίσης την έγκριση του εμβολίου BioNTech για ομογενείς στην Κίνα. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Ελπίζω ότι ο κύκλος των επιλέξιμων ατόμων μπορεί σύντομα να διευρυνθεί σε μια γενική, δωρεάν προσφορά του εμβολίου της BioNTech», είπε ο κ. Σoλτς.

Αμέσως μετά τη σχετική δήλωση, οι μετοχές της BioNTech σημείωσαν άνοδο 5% στο χρηματιστήριο.

Ο καγκελάριος και η αντιπροσωπεία των Γερμανών επιχειρηματιών που πετούσαν μαζί του υποβλήθηκαν σε τεστ COVID-19 κατά την προσγείωση στο Πεκίνο το πρωί της Παρασκευής, με το κινεζικό ιατρικό προσωπικό να φοράει ολόσωμη λευκή προστατευτική στολή και να μπαίνει στο αεροπλάνο για να πραγματοποιήσει τις δοκιμές, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Reuters που συνόδευε την αποστολή.

Η αντιπροσωπεία μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο σε έναν κρατικό ξενώνα για να περιμένει τα αποτελέσματά της, από τα οποία ο κ. Σολτς… ξεμπέρδεψε γρήγορα, σύμφωνα με την ομάδα Τύπου του.

Τα μέλη της γερμανικής πρεσβείας στο Πεκίνο που έρχονται σε επαφή με την αντιπροσωπεία θα πρέπει να υποβληθούν σε τυπικές διαδικασίες καραντίνας, επτά ημέρες σε ξενοδοχείο και μετά τρεις ημέρες στο σπίτι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 και οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση έχουν καταστήσει αδύνατη την επίσκεψη των ηγετών μεγάλων δυτικών δυνάμεων στην Κίνα, ενώ ο Σι επανέλαβε τα ταξίδια στο εξωτερικό μόλις τον Σεπτέμβριο.

Από την ολοκλήρωση του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα, αρκετοί ξένοι ηγέτες επισκέφθηκαν την Κίνα και τους δόθηκαν εξαιρέσεις από τους αυστηρούς περιορισμούς του κορωνοϊού με το να τοποθετηθούν σε «φυσαλίδες» για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εισαγωγής κρουσμάτων COVID στο Πεκίνο.

Η επίσκεψη Σολτς αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την κινεζική ηγεσία, η οποία θα επιδιώξει να ενισχύσει τις σχέσεις με τον έξω κόσμο. «Η Κίνα, στο παρόν εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, απαιτεί την επίσκεψή του και ό,τι και οι δύο πλευρές θα δηλώσουν από κοινού στο Πεκίνο, ειδικά λίγο μετά το Συνέδριο (Κόμματος)», δήλωσε ο Σι Γινχόνγκ καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν Πεκίνο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ