Σουηδία: Να επιστρέψουμε σε «διάλογο» με την Τουρκία

 
σουη

Ενημερώθηκε: 24/01/23 - 21:06

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας,Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι η χώρα του επιθυμεί να επιστρέψει σε «διάλογο» με την Τουρκία.Τ

«Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εάν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας, τόνισε.

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρ

Υπενθυμιζεται ότι η Τουρκία ανέβαλε σήμερα επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TRT Haber.  Η εν λόγω συνάντηση προγραμματιζόταν να λάβει χώρα μέσα στον Φεβρουάριο.

Το εν λόγω αίτημα της Τουρκίας έρχεται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η ένταση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία με φόντο την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο η Άγκυρα είχε θέσει εξαρχής όρους και προϋποθέσεις.

Μετά τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, όπου Σουηδοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι εξοργίζοντας την Άγκυρα προκαλώντας αντι-διαδηλώσεις στην Τουρκία, ο Ερντογάν χθες δήλωσε ότι δεν «βλέπει» πιθανή την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ