Στα «χαρακώματα» η Ευρώπη: Νέα πρόταση για πλαφόν στη λιανική του φυσικού αερίου

 
φυσικο αεριο

Ενημερώθηκε: 04/12/22 - 22:19

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το θρίλερ με το πλαφόν του φυσικού αερίου, που συζητούν να θέσουν σε εφαρμογή οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφενός η κλιμάκωση που προκαλεί με τη Μόσχα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και αφετέρου οι χαοτικές, όπως αποδεικνύονται, διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους για μία απόφαση που θα αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθιστούν το επόμενο διάστημα κρίσιμο και δοκιμάζουν ακόμη και αυτή τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διαπιστώνεται ότι τα τοπικά συμφέροντα, επικρατούν του συνολικού δικαίου.

Μέσα σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες πιέζουν και έχουν καταθέσει εγγράφως πρόταση στην Κομισιόν για ένα βιώσιμο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και το ευρωπαϊκό βορρά (Γερμανία, Ολλανδία κλπ) να αντιδρά και να απορρίπτει το πλαφόν ως λύση, προβάλλοντας ως διέξοδο για την πτώση της τιμής, τη μείωση της ζήτησης, μία νέα πρόταση έρχεται να προστεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, την Τρίτη στο ECOFIN, θα τεθεί υπόψιν των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μία πρόταση για ορισμό πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου. Το μεγάλο ζητούμενο στη συγκεκριμένη πρόταση είναι το εξής: Ποιος θα καλύψει τη διαφορά; Το Κράτος; Ή οι καταναλωτές με έμμεσο, ή και άμεσο τρόπο;

Και σε αυτήν την πρόταση, το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης πλήττει περισσότερο τις φτωχότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δεν διαθέτουν τον δημοσιονομικό αέρα, προκειμένου να καλύψουν τις διαφορές στην τιμή της λιανικής του φυσικού αερίου, πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για την τιμή της χονδρικής.

Οι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με τη La Stampa, θα κληθούν να εξετάσουν αν οι προϋπολογισμοί των χωρών (σ.σ. άρα οι λαοί), θα μπορούν να αντέξουν το βάρος. Ως εκ τούτου, νέα δεδομένα θα δημιουργηθούν, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 19 του μήνα, αλλά και της διάσκεψης των υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ