Στο τραπέζι των 28 οι θέσεις κλειδιά της ΕΕ

Στο τραπέζι των 28 οι θέσεις κλειδιά της ΕΕ
Ενημερώθηκε: 02/07/19 - 14:19

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στο τραπέζι των 28 στις Βρυξέλλες οι θέσεις κλειδιά της ΕΕ σε μια προσπάθεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφύγουν το ενδεχόμενο θεσμικής παράλυσης επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις. 

Μετά την αποτυχία της χθεσινής μαραθώνιας Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία φαίνεται προς το παρόν δύσκολη διαδικασία. 

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη  δηλώνοντας  ότι όλοι έρχονται με μια νέα δυναμική. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ, ο οποίος εκπροσωπεί και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα για την προεκλογική διαδικασία, τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι να ληφθεί υπόψη η θέληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φρανς Τίμερμανς στη θέση του προέδρου της Κομισιόν και ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία του Κοινοβουλίου αποτελούν μια βάση για κάθε πιθανή συμφωνία. O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ υποστήριξε ότι βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι να βρεθεί ένας «σουπερ σταρ» αλλά ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον δύο από τις κορυφαίες θέσεις πρέπει να τις αναλάβουν γυναίκες. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει μια σειρά συναντήσεων πριν την έναρξη της Συνόδου, καθώς αρχικά θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε και του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντιόταν και με την καγκελάριο Μέρκελ. 

Ωστόσο σήμερα στις Βρυξέλλες ακούγεται έντονα το όνομα της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Το χαρτοφυλάκιό της αλλά και το γεγονός πως είναι γυναίκα λειτουργούν υπέρ της υποψηφιότητας της καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει τουλάχιστον δυο γυναίκες  στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Το όνομα του πρώην Επιτρόπου και επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit ,Μισέλ Μπαρνιέ ακούγεται εκ νέου ως πιθανός συμβιβασμός, ωστόσο ο Γάλλος πολιτικός απορρίπτεται από ομάδα κρατών -μελών στις οποίες κυριαρχεί η Αυστρία. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επανέλαβε ότι πρεπει να υπάρξει συμβιβασμός με το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει τον Φρανς Τιμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.

Από τον Ισπανό πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί ο Αλ. Τσίπρας στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε», αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

«Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Αποτυχία της ευρωπαϊκής λειτουργίας χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν την αδυναμία εύρεσης συμβιβασμού

Για "αποτυχία" που βγάζει μια "αρνητική εικόνα" για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. "Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες", δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της "διαίρεσης" στο ΕΛΚ και το "γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο".

"Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή", συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν "προσωπικές φιλοδοξίες" και "κρυφές ατζέντες". Επιπλέον, εξέφρασε "επιφυλάξεις" για το αν το "μέλλον της ΕΕ" τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. "Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Ρούτε: Εσωκομματικές διαιρέσεις επιβραδύνουν την απόφαση για τα κορυφαία αξιώματα

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.