Συμβιβασμός στο Eurogroup: Όχι στα κορονοομόλογα - Αμεσα 500 δισ. ενώ το πακέτο θα ανέλθει στα 3 τρισ.

 
Συμβιβασμός στο Eurogroup: Όχι στα κορονοομόλογα - Αμεσα 500 δισ. ενώ το πακέτο θα ανέλθει στα 3 τρισ.

Ενημερώθηκε: 10/04/20 - 02:31

Κορονοϊός - Eurogroup: Συμφωνία μετά απο συμβιβασμό επιτευχθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν πέρασε η πρόταση για τα κορονο-ομολογα και αντ' αυτού άμεσα θα δωθούν 500 δισ. κατά του κορωνοϊού που μαζί με τις δράσεις αππο την ΕΚΤ και τις παρεμβάσεις των κρατών το πακέτο θα ανέλθει στα 3 τρισ. περίπου.

Ακόμα στα ευρωπαϊκά κράτη δίνεται πρόσβαση στην πιστοληπτική γραμμή του ESM όσο διαρκεί η κρίση. Βοήθεια άνευ όρων για υγειονομικά έξοδα, αλλά με όρους αν πρόκειται για οικονομική στήριξη.

Οπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο»

Επίσης, πέρασε τελικά της Γερμανίας (και Αυστρίας και Ολλανδίας) καθώς απορρίφθηκαν τα κορονοομόλογα, που πρότειναν Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ο Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε: «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αυτό μαζί και όχι χώρια», ενώ αναφέρθηκε σε τρία «δίχτυα ασφαλείας» τα οποία συμφωνήθηκαν στο Εurogroup, τα 250 δισ. από τον ESM, τα 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 100 δισ. από τον μηχανισμό SURE. «Είμαστε έτοιμοι να θάψουμε τις διαφορές μας» είπε, «και αυτό που έχει σημασία είναι να ξεπεράσουμε την πρόκληση».

«Η συνάντηση τελείωσε υπό με τα χειροκροτήματα των υπουργών», ανακοίνωσε μέσω Twitter σε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ικανοποίηση από τον Γάλλο υπ. Οικονομικών

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.

Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.

«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.

Η Ιταλία χαιρέτισε τη συμφωνία

Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς θρηνεί πλέον πάνω από 18.000 νεκρούς, χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση, μέσω του υπουργού Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Μέσω Twitter, ο Ιταλός υπουργός εξήρε τη «φιλόδοξη πρόταση» που εγκρίθηκε στο συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η χώρα του «έδωσε μάχη» για να διαμορφωθεί.

«Τα ευρωομόλογα τέθηκαν στο τραπέζι, οι όροι (για την εξασφάλιση χρηματοδότησης κρατών από πλευράς) του ΕΜΣ αποσύρθηκαν από το τραπέζι», ανέφερε με ικανοποίηση ο Γκουαλτιέρι.

Η Ιταλία έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει κοινή έκδοση χρέους με τη μορφή των ευρωομολόγων, ή κορωνο-ομολόγων κατά τον καινούργιο νεολογισμό που χρησιμοποιείται, ενώ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο η πιθανή χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις ως προς την οικονομική πολιτική.

Ικανοποίηση και από την Ισπανία

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Το τελικό κείμενο

Μένει, βέβαια, να δούμε το τελικό κείμενο που θα συμφωνήσουν οι «27» καθώς η τελική απόφαση θα είναι ασφαλώς προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που στοιχίζονται πίσω από τη Γαλλία (Ιταλία, Ελλάδα κ.α.) και εκείνων που συμφωνούν με τη Γερμανία (Ολλανδία, Αυστρία κ.α.).

Νωρίτερα, στο ανεπίσημο draft που είχε κυκλοφορήσει γινόταν λόγος για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, αναφέροντας ότι μερικές πρωτεύουσες τάσσονται υπέρ των κορονο-ομολόγων και άλλες όχι. Ωστόσο, η αμοιβαία αναγνώριση του χρέους δεν αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο.

Η συνεδρίαση μετετράπη σε θρίλερ καθώς επρόκειτο να ξεκινήσεις στις 6 ώρα Ελλάδος και μετά από διαρκείς αναβολές, ξεκίνησε στις 22:30 (ώρα Ελλάδος). «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα αρχίσει στις 21.30 ώρα Βρυξελλών» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου, Λουίς Ρέγκο.