Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι ΗΠΑ – Ο Νετανιάχου ακύρωσε ταξίδι διπλωματών στην Ουάσινγκτον

 
gaza

Ενημερώθηκε: 25/03/24 - 18:05

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, καθώς οι ΗΠΑ αλλάζουν θέση απέχοντας από την ψηφοφορία. Το κείμενο απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς πήρε 253 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε σήμερα (25/3) την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Η Ουάσινγκτον είχε αντιταχθεί στη φράση «κατάπαυση του πυρός» νωρίτερα στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να προστατεύσει τον σύμμαχό της, Ισραήλ, καθώς προέβαινε σε αντίποινα κατά της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για εκεχειρία στον πόλεμο όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, που λήγει σε δύο εβδομάδες.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει το αίτημά του για την άρση όλων των εμποδίων στη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη αποστολή αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον, επειδή οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο στο ψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Κίνα είχαν ασκήσει βέτο στο ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα.

Μήνυμα Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Πηγές: Reuters, BBC

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ