Συνάντηση Μέρκελ: Δεδομένα και συμπεράσματα - Οδεύουν σε κοινή γραμμή;

 
Συνάντηση Μέρκελ: Δεδομένα και συμπεράσματα - Οδεύουν σε κοινή γραμμή;

Ενημερώθηκε: 21/08/20 - 01:43

Η συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, δείχνει τους χαμηλούς τόνους που κρατιούνται τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά.

Δεν υπάρχει η ένταση των προηγούμενων εβδομάδων. Η Ευρώπη είναι σε αναμονή για την "μεγάλη ανακάλυψη" του Τούρκου Προέδρου, που θα γίνει την Παρασκευή.

Το Bloomberg ανέφερε πως ο Ερντογάν ετοιμάζεται να ανακοινώσει ενεργειακό κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η τουρκική έκδοση του Euronews, υποστηρίζει ότι η έκπληξη του Ερντογάν συνδέεται με ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, όχι όμως στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά στη Μεσόγειο.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, έδωσε νέες φωτογραφίες από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, κάνοντας λόγο για διεξαγωγή ερευνών στις "περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο".

"Οι φρεγάτες και οι κορβέτες των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων εξακολουθούν να παρέχουν αποφασιστική συνοδεία και προστασία στο ORUC REİS που διεξάγει έρευνα στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο" ήταν η ανάρτηση του Τουρκικού υπουργείου στο Twitter.

pic.twitter.com/YmPvWYichO

Frigates and corvettes of the Turkish Naval Forces continue to resolutely provide escort and protection to R/V ORUC REİS that is conducting research in the maritime jurisdiction areas of our country in the Eastern Mediterranean.

August 20, 2020

Δηλώσεις Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θέλησαν να εμφανιστούν με κοινή γραμμή για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, η κα Μέρκελ δήλωσε: "η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα ανεχθούμε απειλή κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ" και αμφότεροι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν κοινός τόπος των δύο ηγετών και των δύο χωρών.

Δηλώσεις Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος θεώρησε "απαραίτητη την αποκλιμάκωση της έντασης και το σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ".

"Πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα, προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Αλλαγή στάσης από τη Γερμανία;

Η Γερμανία είχε κρατήσει μία πολιτική ίσων αποστάσεων, μέχρι τώρα, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Εάν τηρηθεί η κοινή αυστηρή στάση Γαλλιάς - Γερμανίας προς την Τουρκία, τότε ο Τούρκος Πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει γρίφους.

Όπως τόνισε η Καγκελάριος, "η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας πως αυτή η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις.

Αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας στη Γερμανική ουδετερότητα

Οι τοποθετήσεις της Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν σε ήπιο τόνο μέχρι σήμερα. Αυτό το γεγονός, συμπεριλαμβανόμενης της διαρροής ότι η Γερμανία καθυστερεί τη λήψη ευρωπαϊκής απόφασης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, προκάλεσαν την οργή Αθήνας και Κύπρου. Οργή που εκφράστηκε στην περασμένη Σύνοδο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μίλησαν ανοιχτά για δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν για κυρώσεις στη Λευκορωσία, αφήνουν χωρίς κυρώσεις την Τουρκία, όσο αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη Γερμανική παρότρυνση για διάλογο, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, ωστόσο προϋπόθεση είναι η Τουρκία να πάψει να προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Σαφής η Γαλλική στάση

"Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της", αναφέρει ο Μακρόν. Η δήλωση αυτή, έρχεται σε συνέχεια της συνεπούς στάσης της Γαλλίας ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

"Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα", επισήμανε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ